Начало Новини Инфраструктура В Михалци почистват коритото на реката, за да предотвратят бъдещи наводнения

В Михалци почистват коритото на реката, за да предотвратят бъдещи наводнения

523
Павликени

В две села в Павликенско почистват и укрепват коритата на рекитеза да предотвратяват бъдещи наводнения. Дейностите се извършват по голям трансграничен проект съвместно с Румъния за превенция на бедствия и аварии за близо 1 милион евро от ЕС. Работи се по проводимостта на двете реки в селата Бутово и Михалци.

Многократно село Михалци е било наводнявано, а имотите на десетки жители с щети заради непочистената река.

В село Михалци от средата на месец май усилено се работи в района на моста и напоителния канал. Жителите на селото разказват за преживения ужас и щетите след големите наводнения през 2005-та и 2018 година.

„През май 2005 година беше страшно наводнение- реката от към южната част на моста, откъм Търново – всичко беше във вода! Даже плуваха на хората животните – котки, кучета, кокошки, а един човек тогава ми каза: всичко си качих на втория етаж- агнета, кучета, за да ги спася! След това, през есента отново, малко по-малко беше, но пак същото наводнение! Даже хората искаха да си сменят къщите, единият от тях гледаше крави и казваше: щяха да ми се издавят животните.“, се връща назад Мария Накова.

Мариела Пенчева живее в Михалци от десет години. Също помни как след обилните дъждове реката залива селото.

„Това беше преди две години, аз съм ставала пряк свидетел на това, което видях, беше ужасяващо- мостът не се виждаше, беше една река! И отново повтарянето на притеснението на хората – огромният труд по почистването на къщите…“, си спомня тя.

Корекцията на реката, която минава през селото е изкопана през 1933-та година и е почиствана само веднъж с багер преди близо 60 години.

“Десетина пъти е наводнявано селото от прииждане на водите, защото реката е малка, но при дъждовно време в Балкана три дерета се вливат в едно и идват тук. И там като вали дъжд, тука идва, 2005-та година беше голямо наводнението, много голямо! През моите мандати два пъти сме почиствали от храсти и дървета, но със собствени сили това не е възможно!”, споделя кметът на селото Петко Петков.

Освен почистване проводимостта на речното корито, 25 кубични метра дърва, изрязани в района на реката, вече са раздадени на социално слаби семейства, пенсионерския клуб и читалището в Михалци.