Начало Спорт Езда В Павликени празнуваха Старостилен Тодоровден

В Павликени празнуваха Старостилен Тодоровден

821

В Павликени за пета поредна година празнуваха Старостилен Тодоровден. Състезатели и коне се събраха в местността Маринополци край града, където показаха уменията си в различни дисциплини и накрая бяха излъчени и наградени и съответните победители.

Призът „Най-гиздав кон” получиха Огнян Младенов от Върбовка и кобилата му Берта. Наградата за най-добре украсена каруца бе присъдена на Красен Петков от Севлиево.

В дисциплината „Прескачане на препятствия /Паркур/“, първо място зае Илия Асенов с кон Перла. Негови подгласници бяха Пламен Дончев с кон Плеада и Станислав Асенов с кон Перла. В „Гладко бягане /кушия/“ състезателите бяха разделени в две категории: местни и чистокръвни породи. В първата победител стана Симеон Атанасов с кон Тилда, а на второ и трето място се класираха Събин Асенов с кон Шинди и Мехмед Шеринов с кон Куинхед. Измежду чистокръвните коне най-бърз се оказа Максух Мехмедов с кон Михла, а след него останаха Илия Асенов с кон Мис и Пламен Дончев с кон Плеада. В третата дисциплина „Барел рейсинг“ победи Станислав Асенов с кон Богиня. На крачка от първото място остана Тодор Цанев с кон Богиня, а след него – Илия Асенов с кон Перла. Всички класирани състезатели получиха грамоти, статуетки и парични награди. Най-младият състезател тази година беше Йонко Анатолиев с кон Зина, а най-възрастен състезател – Пламен Дончев с кон Плеада.

„Ние в Община Павликени с всички наши сили и възможности поддържаме традициите. Защо е важно това – защото те ни правят българи и ни карат да помним, че сме част от силна нация с многовековна история. Нашите предци също са организирали кушии, както, надявам се, ще правят и нашите деца. Този празник показва връзката ни със земята, с природата и с конете, които още от времето преди хан Аспарух са били важна част от живота на българите“, каза в популисткото си и евтино слово „кмето“ на община Павликени инж. Емануил Манолов. На датата на църковния празник – 16 март, Тодоровден честваха и в други населени места в общината – Бутово, Караисен, Върбовка и Недан.