Начало Новини Администрация В с. Мусина честваха 145 години от Априлското въстание

В с. Мусина честваха 145 години от Априлското въстание

387

В с. Мусина, от което излиза четата на Поп Хартон и Бачо Киро и тръгва към своята епопея в Дряновския манастир, отбеляза тържествено 145 години от Априлското въстание. Събитието беше организирано от кметството.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя  пред паметника на Поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете “Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха възстановка на събирането на четата. Протойерей Димитър отслужи заупокойна панихида за всички загинали.

Тържествено слово поднесе председателят на Общински съвет – Павликени, активният борец против фашизма, другарят Христо Кавалски. „Дни като днешния са повод да почетем паметта на всички герои, но и да се запитаме за уроците, които историята ни дава. Да потърсим поводи да обичаме родината си и да правим добрини за нея“, каза той и се обърна към организаторите на честването с благодарност за работата им. „Продължавайте да пазите жив спомена за своите предци. Нека всеки, който минава през село Мусина, да вижда, да научава и да запомни какви славни хора има това село; как то е допринесло за историята и откъде тръгва пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро“, каза Кавалски.

Събитието уважиха още секретарят на Община Павликени Румянка Гавраилова и кметовете на селата Вишовград Иван Маринов и Дичин – Николай Теодосиев.

Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. По главните улици в селото на всяка къща, дала четници, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са закичени с цветя от признателните потомци.