Начало Новини Георги Марков: Чака ни 10-годишен тежък хаос, Радев наруши конституцията

Георги Марков: Чака ни 10-годишен тежък хаос, Радев наруши конституцията

529

Валерия Велева


Радев си мисли, че ако сега падне правителството, ще направи наесен служебен кабинет и през март ще ходим на избори. В това време чумата ще ни е натиснала и ще изхврърляме трупове като в Бергамо

– Президентът за пореден път вчера поиска оставката на Борисов, на Гешев и за първи път обяви, че е готов със служебен кабинет. Това не влиза ли в колизия с конституционните му правомощия, г-Марков? Питам ви като бивш конститтуционен съдия.

– За пореден път държавният глава тежко наруши Конституцията. Нарушенията, които той извърши, не са обикновени – те са разгром на българския основен закон.

Първо, той не се съобразява с член 1 от Конституцията, който беше приет въз основа на вота на над 90% от българските избиратели през 1990 година, че сме ПАРЛАМЕНТАРНА, а не президентска република.

На второ място, той отказа да признае конституционната разпоредба, че никой не може да си присвоява народния суверенитет. Българският парламент е избран от гласа народен и Божи, с изричен конституционен текст, че това е за 4 години и няма никаква причина мандатът да бъде преустановен предсрочно. Още повече, че съвсем наскоро се видя, че българският парламент има парламентарно мнозинство и няма парламентарна криза.
На трето място, той по безобразен начин, което никой от другите държавни глави досега при изключително сложни политически ситуации – които, ако ги съпоставим със сегашната, тя просто е бял кахър, не е допускал такова нарушение. Та представете си в Лукановата зима, когато имаше общонационална стачка, нямаше ток, бензин, храна за децата, нямаше лекарства, какво би станало, ако президентът Желев беше казал: Махайте се, и то не тези мутри или мафиоти, а тези убийци, които изтрепаха елита на българската нация след 9 септември 1944 година и сега ни докараха до национална катастрофа! Вместо това Желев каза: Дайте да запазим гражданския мир, дайте да им помогнем в името на България, въпреки че навън стотици хиляди скандираха „червени боклуци“, „Долу БКП“. Нашите избиратели ни разбраха, благодарене на авторитета на д-р Желев и позволиха на Луджев, Костов и Пушкаров да влязат в кабинет, заедно с БСП в името на това да избутаме зимата. Д-р Желев се показа като президент на всички българи, а Радев забравя, че има основна функция да олицетворява единството на нацията. Е, как ще го олицетвори, когато той казва, че е създал съюз с няколко хиляди души, които ако отидат и седнат, едвам ще напълнят Сектор А на 40-хилядния стадион „Васил Левски“, и това е съюз на почтените граждани. И обявява де факто всички останали милиони българи за непочтени. Този протест не е национален, това е протест на неолибералите по софийските улици!
Радев трябва да е наясно, че не може да иска оставка на правителството, което е излъчено от парламента. Не може да иска оставка на член на съдебната власт. Член 117 от Конституцията казва, че българската съдебна власт е независима, засега прокуратурата е част от тази съдебна власт, и той няма като как да иска оставка.

– Но, ако държавният глава има претенции към действията на главния прокурор?

– Има ВСС, има Инспекторат – отнася ги там. Термини като „мутри“, „мафиоти“, отнесени към законно избрано българско правителство, е обида за тези над милион и 100 хиляди български граждани, които са избрали ГЕРБ.

– Според Радев настоящият протест „отваря пътя на България към бъдещето“. Може ли с такива очаквания да натоварим наистина днешния протест?

– Както казваше Стефан Данаилов, голям кусур на този президент е, че не се усмихва. Това е характерна особеност и за това не може да го виним, той си е военен човек – суров. Но той вчера искрено ме развесели – ако Бабикян, Хаджигенов и Минеков са светлото бъдеще на България, по-добре младите да си стоят в Европа. Не искам те да са светлото бъдеще на Бълария, заедно с кадъра на моя приятел Борисов – Христо Иванов. Вероятно си спомняте, но Христо Иванов беше направен министър от правното нищо, запишете го, моля, с големи букви. Той е нула в правото. И този човек Борисов го взе за министър да ни учи на правова държава, да ни учи да спазваме закона, а той самият не си плащаше таксите като адвокат и затова беше заличен. И когато се стигна до най-сюблимния правен момент – а именно да се раздели чрез конституционна промяна ВСС на съдийска и прокурорска колегия и нямаше мнозинство за това, премиерът Борисов, без правно образование, тръгна да лупа по всички врати на всички парламентарни група, да ги мотивира чрез сигнали от Брюксел, за да се получи мнозинство. Когато журналисти го попитаха, къде е министърът на правосъдието, Борисов отговори: „Аз, ако го пратя Христо, те ще го смачкат“. Не искам бъдещето на България да бъде в ръцете на смачкани министри. Или пък на Мая Манолова, която бе вдъхновител на Костинбродската афера, минала през доброто сърце на Борисов, за да стане омбудсман.

– Имате ли прогноза как ще се развие протестът и ще спазим ли все пак конституционните норми?

– Моята прогноза е, че не ни чака светло бъдеще, а ни чака минимум 10-годишен тежък хаос. Той ще е свързан с коронавируса, който ще притиска България с всичките икономически последици от това, с тоталния срив на партиите в България. Нито една няма да вземе 1 милион избиратели и нито една няма да има сурат, макар и да е формално победила, да каже: Ние сме много силен мандатоносител. И всичко това ще е съчетано с институционална криза, провокирана от държавния глава. Забележете, след тези изказвания, Радев вече няма ход да се върне в дрехите на държавен глава. Как би приел той Борисов, ако ГЕРБ е първа политическа сила, за да му връчи мандат за съставяне на правителство? Как ще връчи мандат на „мафиот“ и „мутра“? Или най-вероятно, което аз прогнозирам специално за Епицентър.бг, Радев няма да признае изборите.

– Защо мислите така? Това би било много тежко продължение на кризата.

– По две причини. Първата ще е някаква правно-техническа, че машините са внесени от ГЕРБ, че са били заразени с коронавирус, например, и втората, че ГЕРБ са мутри – Борисов и днес, и утре ще е мутра, според Радев, поради което вотът на 1 милион български избиратели да изберат мутри и мафиоти, е по-малък от вота на избирателите на всички останали политически сили, които са избрали почтените граждани. И ние ще се вкараме в тежка конституционна криза, с разбит парламент с непрекъснато правене на избори до дупка. Аз се съмнявам, че дори и през март догодина ще могат да бъдат проведени избори.

– Защо, какво би попречило?

– Ще направя зла прогноза, но аз така виждам нещата – София ще бъде второто Бергамо!

– Моля, вие искате да сравните София по брой на смъртни случаи, заразени с Ковид-19, с италианския град Бергамо, където ги изнасяха с чували?!

– Да, да. Та ние сега сме най-заразената държава в Европа! Тук, в Унгария, където ме намирате днес, заразените вчера ги считаха за много, а са само 18! Как ще правиш събрания в зали, на закрито, как ще влизаш в студия непроветрени? Ако Радев създаде служебно правителство, той ще се хване в чудо и ще трябва да въвежда извънредно положение. Подобно на Гърция – да има полицейски час, да излизаме със СМС-и, и ще трябва да отлага изборите. Само че, ако той направи това, веднага парламентът, нищо че е разруснат, ще трябва да се свика, за да одобри въвеждането на извънредно положение. Независимо, че е с изтекъл мандат, парламентът продължава да функционира, до края на извънредното положение.  Радев не мисли за тези неща. Той си мисли, че ако сега падне правителството, ще направи наесен служебен кабинет и през март ще ходим на избори. В това време чумата ще ни е натиснала и ще изхврърляме трупове като в Бергамо. Аз това съм го видял по италианската телевизия. Не е възможно в такава ситуация да бъдат проведени избори! За това бяха отложени президентските избори в Полша, Франция се опари жестоко на първия тур на местните избори и отложи втория тур, Сърбия отмени изборите, Македония ги отмени. Същото може да се случи и у нас. По тези въпроси в България не се мисли. 

– Ако тази зловеща прогноза се случи, парламентът се върне в правомощията си, кое правителство ще управлява?

– Служебното! Дори и да няма този апокалипсис, който чертая, служебното правителство ще работи докато бъдещият парламент не избере новото. Спомнете си драмите около съставянето на Тройната коалиция. Станишев беше бламиран, царят отказа, след това топката отиде в ДПС. Тогава Корнезов, Бог да го прости, хвана царя за яката, почна да го води из стаите на БСП и да го плаши с имотите, изчакаха се два месеца и се състави кабинет. Аз не виждам, че бъдещият парламент ще състави лесно правителство, ако въобще състави такова. И тогава може отново да отидем на предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с президентските през есента.

– Защо допускате това?

– Защото ГЕРБ няма да може да състави правителство, тъй като всички ще се обединят срещу тях, но и БСП няма да може да направи кабинет, и топката ще отиде в третата парламентарна група, най-вероятно ДПС. Радев ще е прав да даде мандата на ДПС, защото след няколко месеца ще ходи на избори и ще му трябва тяхната подкрепа. И тогава ДПС ще се опита да направи някакво правителство на националното спасение.

– Доган отдавна предрече такъв вариант и то точно след изборите.

– Да, така ще стане. Но и това правителство на националното спасение, експертно или нещо подобно, ще е непродуктивно в България по простата причина, че партиите са раздробени и няма стабилно парламентарно мнозинство. Много съжалявам, че ние през годините не можахме да се доближим до Полша и Унгария. В тези страни народите се оказаха на висота и с над 50% си избраха правителства, които да налагат консервативна християндемокрация, национална икономическа политика, абсолютно „да“ на християнството и на традиционния брак, нетолериране на НПО-ата, изгонване на Сорос, национално самочувствие, каквото проявиха и сега при гласуването на тези 750 милиарда за справяне с коронавируса. На пресконференция Орбан и Моравецки казаха: „Ние сме горди нации“. Горди нации! Ние сме дали на света – поляците „Солидарност, а унгарците – 1956 година. Затова да не ни образоват за върховенство на правото, каза Орбан.

– Как тази ситуация може да се предотврати? Виждате, г-н Марков, колко са непримирими позициите на протестиращите и на правителството. Втори ден „Орлов мост“ е блокиран. Държавата се оказва неспособна да си влезе в задълженията, да се справи с десетина палатки и да гарантира реда в столицата.

– Искам да подчертая, че всичко което казвам досега, го излагам от лично свое име, като бивш конституционен съдия и депутат от ВНС, преживял промяната. Аз имам коренно различни представи за това, което ГЕРБ трябва да прави в тази ситуация. Първо, още преди месец аз казах, че ГЕРБ трябва да внесе искане за дебат и евентуално повдигане на обвинение срещу държавния глава в КС за това, че е нарушил Конституцията. Тогавашното ми мнение, днес е умножено по 10. ГЕРБ отказа. Още на следващия ден Дончев и Горанов ме бламираха – не искат процедура по импийчмънт. И моят въпрос бе – защо бе, приятели? Защото, казват те, няма да имаме 2/3 мнозинство в парламента, както се изисква. Аз съм сигурен, че поне 135 души щяха да гласуват, че има нарушаване на Конституцията. Това малко ли е? 
Сега за улицата – полицията е част от държавната власт, тя е част от изпълнителната власт, която осъществява вътрешната политика на държавата. Не може вътрешната политика на държавата да бъде пазене на хора, които грубо нарушават Конституцията, правото на придвижване и т.н. Протестите са демократично средство, когато са законосъобразни. Полицията охранява нарушители на закона под претекст, че щяло да има сблъсъци, ако пуснат движението по „Цариградско шосе“. И аз питам: Защо г-да от МВР мислите, че ще има сблъсъци? Да си представим следната хипотеза. Вие си стоите по районните управления. Десетте палатки с бирите и с Бабикян са на „Орлов мост“. Задръствате движението от „Орлов мост“ до „Четвърти километър“. Защо мислите, че хората ще ги бият? Ами хората могат да излязат от колите, да налягат на платното и да викат „Мутри вън!“ и да си включат към протеста, ако е вярна тезата на президента, че има необратима вълна на недоволство. Защо трябва да се мисли, че недоволните шофьори на автобусите, тролеи и леки коли непременно ще ходат да бият протестиращите. Напротив, може и те да налягат и да кажат: „Юнаци!“

– Вие се шегувате, кажете сериозно какво да прави полицията?

– Полицията има два хода – или да си влезе в правомощията и да разчисти кръстовищата по интелигентен начин, те са силов орган и могат да наложат сила, и другият е да си стоят по поделенията и да набюдават хората дали ще изгонят протестиращите или ще се присъединят към тях.Груба грешка е на ГЕРБ това, което става в момента. Казвам го в личното си качество. Аз повече депутат не искам да ставам и ми е лесно да  си казвам, каквото мисля.  Не искам да се харесвам на никого. Само искам да подчертая, че в момента в европейските столици неолибералните дигитални джендъри искат да елиминират аналоговите християни.

 Защо Борисов като че ли показва слабост в момента. Той е бил главен секретар на МВР, знае, че в днес се нарушава правовият ред в държавата. Защо не действа съобрзно законите?

– В Европа има два подхода, наблюдавал съм ги. Единият е френският – на Макрон, който хвърли армията и полицията срещу Жълтите жилетки, когато почнаха на трошат Париж. Станаха сблъсъци, стигна се дотам, че едип полицай стреля и извади окото на протестиращ гражданин, без да иска, разбира си, но се окървавиха протестите. Борисов не иска окървавяване. Той е як като бик, силен по характер, но той е състрадателен по природа. Познавам го от 1996 година. Другият вариант, който той копира, е на Орбан. Когато от партия „Моментум“ направиха цирк и налягаха по трамвайните линии и на Коледа счупиха християнската коледна елха, Орбан не ги би. Остави ги и след три дни се създаде такова обществено недоволство към тях, че щяха да ги пометат. А когато се опитаха през 2013-2014 да направят пуч със съдействието на Сорос, Орбан извади една гражданска организация, излязоха един милион унгарци с факли да скандират „Обичаме Виктор, защото ообичаме Унгария“, и ги прключи. Борисов следва пътя на Орбан – нека протестиращите да дразнят шофьорите, нека гласоподавателите да виждат – тези хора ли са бъдещето на България – с бирите и палатките? Или тези хора, които работят из страната? Защото никой не иска да погледне истината в очите – много е минимален сегашният протест на фона на това, което беше през 1990 година. Такива протести винаги ще има, това е модерно във всички европейски столици. Професия „протестър“ – това е европейска професия на неолибералната общност.

– А призивите за нова Конституция и свикване на ВНС осъществими ли са? 

– Тези вопли за нова република, за ВНС, за нова Конституция са празни от съдържание. Никой не знае и не иска да знае, вкл. и моите приятели от СДС, че за да отидем към ВНС, трябва да има написан проект за нова Конституция. Който трябва да се обсъжда няколко месеца след като бъде обсъден в конституционната комисия и след това трябва да събере 2/3 от гласовете на депутатите, за да бъде приет. Къде го виждате това мнозинство? Какви са тези лозунги? Искаме интелигентно управление – това е добър лозунг. Българската конституция ви дава право – образувайте интелигентна партия, наречете я „Партия на интелигентните млади“, явете се на избори, и ако ви изберат хората, аз ще съм първият, който ще ви ръкопляска. Всичко става чрез вот. Няма как да заобиколиш партиите в нито една демокрация в Европа.