Начало Новини Инфраструктура Две трети от селата в община Павликени са засегнати от безводието

Две трети от селата в община Павликени са засегнати от безводието

153
вода

Две трети от селата в община Павликени са засегнати от безводието. Причината е липсата на вода във водоизточниците, въпреки инвестираните над 14 милиона лв. през последните четири години в подмяна на водопроводната мрежа.

33 на сто от всички пари, инвестирани през последните 4 години в община Павликени, са били във ВиК сектора, но проблемът с безводието се задълбочава, заради пресъхването на водоизточниците, посочи кметът Емануил Манолов. Той поясни, че безрезултатни се оказаха направените наскоро сондажи за нови водоизточници в селата Караисен, Лесичери и Долна Липница. 

„На три от сондажите изобщо нямаше вода, а на сондажите в Караисен пробите показаха, че показателите са 7-8 пъти над нормите“. 

Възобновено е строителството на довеждащия водопровод за най-засегнатото с. Върбовка, въпреки че от държавата се чакат още 1 милион лв. за съоръжението, заяви Манолов: 

„Имаме вече устно потвърждение, че ще бъдат преведени останалите пари и строителят поднови работата, за да използва благоприятните атмосферни условия, така че очаквам до Нова година да бъде завършен“. 

Половината от павликенските села са на воден режим, няма обявено бедствено положение.