Начало Новини Земеделие Ден на отворените врати се проведе в Добруджански земеделски институт – Генерал...

Ден на отворените врати се проведе в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево

2007

Ден на отворените врати се проведе днес в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Събитието премина премина под наслов „Заедно напред в земеделската наука и практика”.

Целта на Деня на отворените врати е да се привлекат фермери, бизнес партньори и учени от цялата страна, които да се обединят около идеята за подкрепа и производство и пазарната реализация на семена от висококачествени български сортове зърнено-житни култури.

Сред официалните гости бяха представители на фирма „Тарар” – бизнес партньор на Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево от Турция, Росица Тодорова – директор на опитна станция по соята „Павликени” и Георги Георгиев от „ОСС – Павликени“.

Представителите на фирма „Тарар” връчиха почетни плакети за реализиране на достижения на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево на територията на република Турция. Награди получиха селекционера на сорт Северина за благодарност за съвместната работа д-р Тодор Александров, селекционера на сорта Ивета проф. Николай Ценов и проф. Валентин Байчев за сорта „Респект”.

На участниците бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета в производствените участъци на Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево.

Земеделските производители имаха възможността да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик.

Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното – Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б – Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале – Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат.

В програмата бе предвидена и дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.