Начало Новини Бизнес Изграждат дестилерия за етерични масла в горяло училище

Изграждат дестилерия за етерични масла в горяло училище

1510

В горялото училище на Долна Липница великотърновска фирма прави дестилерия за производство на етерично-маслени култури. Инвестиционното предложение вече е заявено от “Фермер 33” ЕООД. Сградата и прилежащият двор, с обща площ над 15 декара, са закупени от “Тервел 2014”, представлявана от Галин Анастасов. Училище “Св. св. Кирил и Методий” е закрито на 8 юли 2008 г., тъй като учениците в Долна Липница са малко и днес те пътуват до Павликени. Предвидено е полусрутената сграда с горял покрив да бъде съборена и на нейно място да се изгради голяма производствена база. Освен дестилерията, ще има цех за обработка и съхранение на ядки. Вече има засадени орехови и лешникови градини в землища на Полски Тръмбеш и Павликени.

Дестилерията ще преработва лавандула, маточина, лайка и други тревни култури. Предвижда се цехът да бъде на две нива с монолитно и метално строителство. Разгънатата площ на строежа ще бъде около 1,000 кв.м. Тревите ще се сеят на полето и ще се косят със специални косачки. Обраните билки ще се съхраняват под навес на площадката до инсталацията, след което ще постъпват в дестилатора. Отпадните продукти от производството ще бъдат използвани за тор.

Предвидено е в дестилерията да работят до 6 души на смяна, а работното време по 8-10 часа на ден, като в пиковото време се предвижда трисменен режим на работа.
Инвеститорът е предвидил още цехът годишно да преработва до 700 т лавандулов цвят и 400 т маточина, като добитото масло да бъде общо над 10 тона.

Справка показа, че производството на етерични масла е доходен бизнес, освен това и екологичен и не замърсява околната среда. От 1 декар билки се получава около 1 л етерично масло, което пък се използва в козметичната и фармацевтичната промишленост. На международния пазар 1 л такова масло се продава от 600 до 800 евро.

Освен това за производството и за базата за обработка на ядките ще бъдат наети хора, което пък ще създаде заетост в Долна Липница, коментира кметът Емил Илиев. В селото живеят постоянно около 800 души, има млади хора и детска градина с 18 деца.

В момента се правят проектите за дестилерията. След това ще стане ясно колко точно ще бъдат инвестициите в павликенското село.