Начало Спорт Езда Джиро д’Италия с юбилейна 100-на обиколка

Джиро д’Италия с юбилейна 100-на обиколка

1824

Обиколката на Италия Джиро д’Италия (на италиански Giro d’Italia) е едно от най-известните колоездачни състезания в света. Джирото е вдъхновено от Обиколката на Франция. За пръв път е проведено през 1909 г. и тогава е спечелено от Луиджи Гана. Състезанието печели популярност и скоро става една от трите Големи обиколки – заедно с Обиколката на Франция и Обиколката на Испания.

Днес е специален ден в историята на Джиро д’Италия, тъй като започва неговото 100-годишното издание. В юбилейната обиколка ще участват 198 колоездачи от 18 отбора. Те ще трябва да преминат през 21 етапа с обща дължина от 3615 километра, изминавайки средно по 171.7 километра на ден. Стартът е в Алегро на остров Сардиния, а финалния етап в Милано на 28 май.

Надпреварата продължава три седмици, през които участниците подлагат на краен предел издръжливостта си по трудните планински склонове. При някои от тях те са принудени да се спускат със скорост до 100 км/ч. Единственото по-важно състезание в колоезденето е Обиколката на Франция.

Докато водачът в общото класиране в Обиколката на Франция получава жълта фланелка (от жълтите страници на „Л’ото“), то в Обиколката на Италия получава розова фланелка (на италиански: Maglia Rossa, от „Ла Гадзета дело Спорт“). Най-добрият катерач получава синя фланелка, водачът в класирането за спринтьори – червена фланелка, а най-добре представящият се млад колоездач – бяла фланелка.

През 2015 г. Николай Михайлов става първият българин взел участие в обиколката.