Начало Новини История Доброволци участват в разкопките на Античния керамичен център в Павликени

Доброволци участват в разкопките на Античния керамичен център в Павликени

1182

Доброволци участват в проучванията на Античния керамичен център край Павликени. Екипът на Калин Чакъров, археолог в Историческия музей в града, работи в сграда от римската епоха, чийто покрив се е срутил на място, а върху него са се съборили стените, градени от камък и глинеста конструкция.

Методичното разкопаване, което направихме пласт по пласт, изкара наяве правоъгълно помещение с вход от изток, вътрешността на което е затрупана от парчета от керемиди. Тази сграда беше регистрирана преди няколко години, когато специалисти геофизици сканираха няколко непроучени участъка от римската вила и производствен център. Тогава мястото на сегашните разкопки се отличаваше като силна аномалия. Това се дължи на материалите, с които е направена сградата – покривни керамични керемиди и голямо количество базалт, т.е. застинала лава от близко разположения вулкан Чатал тепе до с. Бутово”, обяснява Калин Чакъров. След това допълва, че по време на разкопките са открити и монети, отвес, части от апликации за колан, железни цинтове от сандали. Повече и по-интересни находки ще има вероятно под рухналия покрив, чието проучване предстои, казва още археологът.

Той решил да се довери на доброволци, след като разбрал, че това лято няма да получи държавно финансиране за обекта си. Освен това самият той беше доброволец в екипа на доц. Павлина Владкова, която работи в римския град Никополис ад Иструм. „Хареса ми ентусиазмът на хората, които са с интерес и гражданско отношение към миналото на нашите земи и бъдещето на културното ни наследство, затова реших да направя експедицията по този начин. Те са специалисти в различни области – компютри, счетоводство, фотография, организиране на културни събития и изложения, гражданска администрация, реклама и т. н. За други това е първата пряка среща с науката за старините”, признава Калин Чакъров.

По време на експедицията доброволците не само разкриват собственоръчно история на близо 2 хил. години, но и имат възможност да посетят интересни природни и археологически забележителности в района на Павликени и съседните общини, като римския град Никополис ад Иструм, легионния лагер Нове до Свищов, Марков камък до с. Лесичери, Пещерата и понорите в с. Мусина, ждрелото на р. Негованка и водопада Момин скок в землището на с. Михалци.