Начало Новини Изкуство Друго си е да се изтъпанчиш пред НДК-то

Друго си е да се изтъпанчиш пред НДК-то

363

Община Павликени е сред дарителите за новата скулптура „Танцът на слънцето“ в София, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Кмето“ участвал в официалното откриване на скулптурата – символ на Япония в България.

Откриването е било финалното събитие от програмата на Дните на японската култура в България.

Уникалният монумент е проект на Тодор Тодоров, иницииран от фондация „Аматерас“ в знак на приятелските отношения между двете държави като символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония.

Община Павликени и „кмето“ са дарители за реализацията на амбициозния арт-проект. Партньорските отношения между Общината и Фондацията датират от 2012 г., когато е организиран първият международен арт пленер „Павликени и светът“. До днес в него са взели участие артисти от Финландия, Япония, Корея, скандинавските страни, Германия, Франция и др. Основатели на фондация „Аматерас“ са Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

За Павликени остават паметни онези моменти от 2013, 2016 и 2017 година, когато в Павликени са гостували калиграфи и творци от Япония, е посочил „кмето“.

Скулптурата „Танц на слънцето“ представлява кинетично произведение, движено от вятъра и е първото от вида „Елементална скулптура за парково пространство“, дело на Тодор Тодоров.

Концепцията е в градска и паркова среда, скулптурата да е подчинена и взаимодействаща с природните елементи. Композицията е поставена в основата на „Моста на влюбените“ до НДК.