Начало Новини Инфраструктура Държавата осигури средства за ремонт на 140-годишна църква в Павликени

Държавата осигури средства за ремонт на 140-годишна църква в Павликени

511

Общо 394, 912 лв. са осигурените от държавата средства за възстановяване и ремонт на сградата на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Павликени. Финансирането за близо 140-годишния храм е одобрено от Министерски съвет.

Проектът на Община Павликени предвижда консервация на купола на камбанарията и на самата църква, ремонт на дървената конструкция на целия покрив, подмяна на водосточните тръби и улуци и др. Ще бъде положена топлоизолация от каменна вата и хидрофобна мембрана.

Предвижда се също обновяване на фасадата на храма, интериора и настилките около сградата. Неотдавна Общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител още преди осигуряването на средствата, за да може при превеждане на парите да стартират същинските ремонтни дейности. Междувременно за изпълнител беше избрана “Кидат Груп” ЕООД – Велико Търново.

Догодина църквата “Рождество на Пресвета Богородица” ще отбележи своята 140-а годишнина. Изграждането ѝ започва със средства, събрани от миряните през 1882 г. Завършена е още същата година, а на 20 декември е осветена от Търновския митрополит Климент.

В двора на църквата са положени тленните останки на най-видните и щедри дарители на Павликени. Там са били гробните места и на участници в Априлското въстание от 1876 г. По повод 100 г. от въстанието тленните им останки са преместени в Градския парк, където е издигнат паметник на априлци.

Освен средствата за църквата от Министерски съвет одобриха и сумата от 472 149 лв. за инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, технически проект и осушаване на североизточната част на . Недан.