Начало Новини Здраве Д-р Елена Вацова, 28, печели доверието на пациенти във Великотърновско

Д-р Елена Вацова, 28, печели доверието на пациенти във Великотърновско

721
д-р Елена Вацова

Д-р Елена Вацова споделя пред медиите, че се чувства удовлетворена от работата и шанса да бъде възможно най-близо до пациентите, опознавайки и приемайки всеки със своите особености и характер.

Хората в селата са изключително топли и винаги намират начин да я изненадат приятно и да сгреят сърцето ѝ с мили думи. За почти всички тя е на възрастта на внуците им, затова и често се случва бабите и дядовците да забравят за официалностите и директно да се обръщат към нея с думите „момиче“ или дори „миче“. Не се обижда и не се сърди, а се радва, че е спечелила доверието им.

Д-р Вацова е на 28 години от Плевен. Завършила е медицина в родния си град, а да тръгне по пътя на най-хуманната професия, било детската ѝ мечта.

„Имам интерес към общата медицина и исках да работя като личен лекар. Практиката на д-р Пламен Латев от Павликени е много голяма, обхваща пациенти освен в Павликени и в няколко села. Така започнах работа при него, защото е невъзможно да покрива всички населени места“, споделя младата лекарка.

Така започва да лекува хората в Лесичери, Михалци, Върбовка, Димча, Горна и Долна Липница. Вече година и половина е в услуга на пациентите в тези села и ги познава поименно.

„Забелязвам, че в шестте села, където е характерен селскостопанският труд, са много често срещани дископатии, дискови хернии и други ставни страдания, и разбира се, сърдечносъдовите заболявания, които са най-разпространените в България и сред представителите на третата възраст“, споделя д-р Вацова.

Заради свръхинформацията за четвъртата ковид вълна лекарката отчита и тревожни разстройства сред пациентите си.

Д-р Вацова работи и в Спешния център в Плевен, където дава 12-часови дежурства.

За момента планира да съчетава двете длъжности, но отчита, че няма да е възможно това да продължи много дълго. След като натрупа още малко опит, ще остане само на кабинет като общопрактикуващ медик.