Начало Новини Здраве Д-р Пламен Латев убеждава пациентите си да се ваксинират

Д-р Пламен Латев убеждава пациентите си да се ваксинират

628
д-р Пламен Латев

Общопрактикуващ лекар от Павликени е рекордьор с поставени над 2,700 ваксини против коронавирус на свои пациенти. Ротарианец, общественик и сърцат човек, 57-годишният д-р Пламен Латев вярва, че медицината е призвание, на което се е отдал над три десетилетия. Д-р Латев обслужва 10 населени места в община Павликени, който е наел много лекари и специалисти по здравни грижи, както и технически лица, за да осигури възможно най-качествената здравна грижа на своите близо 7,300 пациенти.

„Моята практика е около 7,300 пациенти, но аз ваксинирам и пациенти, които не са записани при мен“, каза за БНР д-р Пламен Латев.

В интервю за рубриката „Горещи сърца“ на предаването „Рано в неделя“ той обясни, че се опитва да предложи убедителни доказателства за ползата от ваксинирането на пациенти, които се колебаят да направят това.

„Дори трябва да ги убедя, че лекарят разбира малко повече от антиваксърите. Убеждават се“.

По думите му „ваксината спасява живот“.

„Изводите ще се наложат много по-късно. Човечеството през какво ли не е минало, ще мине и през тази пандемия с много жертви. Изводите – политиците ще правят един изводи, лекарите други“.

Той съобщи, че според статистиката най-много жертви от коронавирус има сред общопрактикуващите лекари.

„Не знам защо настоящият здравен министър, създавайки CoViD-зоните не разреши или не определи тази процедура да се изпълнява от общопрактикуващите лекари. Не ми е ясно защо не се отделя достатъчно място на общопрактикуващите лекари, тъй като през тях трябваше да тръгне войната с коронавируса. Те са най-близко до пациентите, познават ги и те трябваше да говорят първи, а не политиците. На личните лекари се вярва най-много“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл тук.