Начало Новини Криминална хроника За житието и битието на Евгени Иванов, бивш шеф в отдел „Контраразузнаване” в...

За житието и битието на Евгени Иванов, бивш шеф в отдел „Контраразузнаване” в ДАНС, син на зам.-кмета Иванов

3035

За житието и битието на сина на зам.-кмета на Павликение инж. Венцислав Иванов, Евгени Иванов, бивш шеф на дирекция в отдел „Контраразузнаване” в ДАНС, представяме на вашето внимание една „новина“ от 21 юни 2017.

 

 

На 20 юни 2017 г. Специализирано Звено “Антикорупция“ – СГП внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу агентите от ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов за извършени от тях престъпления от общ характер.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в Република България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Двама прокурори от СЗА са изискали всички относими документи, разпитали са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, на 15 декември 2016 г. са извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента на ДАНС Евгени Иванов и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС в София.

Евгени Иванов е предаден на съд за четири тежки престъпления – измама в големи размери, извършена при условията на продължавано престъпление, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има надлежно разрешение.

Евгени Иванов ще отговаря за това, че в периода от неустановена дата на месец май 2016 г. – 03 август 2016 г. в София, при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване на територията на България.

Евгени Иванов заблудил Р. А., че ще окаже съдействие на един чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване на територията на Република България, а за други двама чужди граждани го е заблудил, че вече е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерство на правосъдието по техни молби за придобиване на българско гражданство, с което причинил имотна вреда на чуждите граждани и на Р. А., на обща стойност 39,180.77 лева /19,000 евро с левова равностойност 37,160.77 лева и 2,020 лева/ и същата е в големи размери.

Евгени Иванов е обвинен и в това, че на неустановени дати в периода 17.05.2016 г. – 18.07.2016 г. в София, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител и помагач с неизвестен извършител, умишлено склонил и улеснил неизвестния извършител да преправи съдържанието на официални документи – лични карти, издадени на името на български граждани в карти на постоянно пребиваващи в Република България чужденци, на които е придаден вид, че са издадени на имената на двама чужди граждани с цел да бъдат използвани.

В рамките на проведеното разследване са събрани доказателства и за това, че в периода април 2016 г. – август 2016 г. Евгени Иванов е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. За това деяние, тъй като Евгени Иванов е съзнавал, че от него могат да последват вреди за интересите на Републиката, прокурорите от СЗА са го предали на съд и за престъпление по чл. 357 ал.1 от НК.

В хода на разследването, след дадено предварително разрешение от съда, при извършеното на 15.12.2016 г. претърсване и изземване в служебното помещение, ползвано от Евгени Иванов в сградата на ДАНС са открити и иззети 1 бр. пистолет „Heckler & Koch“, модел P30, кал. 9×19 мм., 125 броя патрони кал. 9х19 мм. и 161 броя патрони кал. 9х18 мм., без Евгени Иванов да притежава надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Установено е, че Евгени Иванов е придобил пистолета от колегата си агент на ДАНС – обвиняемия Петър Спасов през месец октомври 2015г. Евгени Иванов не е притежавал разрешение за придобиване и държане на пистолета и боеприпасите, а Петър Спасов не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие – 1 бр. пистолет „Heckler&Koch“, модел P30, кал. 9×19 мм. на Евгени Иванов.

За това на обв. Евгени Иванов и на обв. Петър Спасов е предявено обвинение и за престъпление по чл. 339 от НК/ на Иванов по чл. 339 ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК , а на Спасов – по чл. 339 ал.3 от НК/.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „Домашен арест“, след като прекара 4 месеца в ареста – страдал от проблеми с гръбначния стълб, има изкривяване и съдът е преценил, че той не може да седи в ареста, а е необходимо да се лекува в дома си.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.