Начало Новини Инфраструктура Жителите на Павликени сами ремонтират тротоарите на града

Жителите на Павликени сами ремонтират тротоарите на града

1320

Жителите на Павликени запретнаха ръкави и се заловиха сами да обновят тротоарите в града. „Общината осигурява плочките, а ние си ги редим. Времената са трудни и не трябва да чакаме само на държавата и на кметството. Трябва и сами да си помогнем. Така по неволя възродихме бригадирското движение“, коментират павликенчани с чувство за хумор.

Необичайната практика се прилага вече за трета поредна година в града. Първоначално от общинската хазна са били отпускани по 15,000 лв. Тази година за материали общинската управа похарчила около 20,000 лв.

„Трудът обаче ще е безплатен. Това е вид публично-частно партньорство. Интересът е огромен. Подедани са около 40 заявления от местни жители, но ще можем да удовлетворим 15“, обясни кметът на Павлиекни инж. Емануил Манолов.

Градоначалникът поясни, че с осигурените вибропресовани павета, плочки, цимент и пясък ще бъдат обновени около 1,000 кв.м. пешеходни настилки.

„Получават ги обаче само хора с постоянен адрес в града, които нямат задължения от глоби, местни данъци и такси. Специална комисия пък контролира разходите. Мераклиите да направят ремонта оставят и 15% депозит, който им се връща, след приключване на работата“, уточняват общинарите.