Начало Новини Политика Жители на павликенски села се оплакаха на депутата Весела Лечева от напояването...

Жители на павликенски села се оплакаха на депутата Весела Лечева от напояването на земеделските площи

1327
Весела Лечева
Весела Лечева

Състоянието на каналите за напояване е сериозният проблем, който жители на павликенското село Караисен отправиха към Весела Лечева. Народният представител от „БСП за България“ организира приемна за граждани в община Павликени, на която местни партийци потърсиха решаване на проблемите им.

От селата Караисен и Росица повдигнаха стария въпрос с напоителните системи, които не са поддържани и не осигуряват нужната вода за земеделските производители. „Проблемът е сериозен затова ми предстои среща в „Напоителни системи“ ЕАД, за да настоявам за решение. От една страна наистина са много малко стопанствата и съответно приходите от такси в дружеството са ниски. От друга, липсата на вода за поливане обезсърчава всяка възможност за отглеждане на зеленчуци и други култури, които се нуждаят от напояване. Така в цели райони на страната липсва поминък, а където земеделците са заложили на зърнени култури, настъпва и обезлюдяване заради липсата на устойчива заетост през годината“, коментира Лечева.

Възрастни хора отново поставиха въпроса за ниските пенсии.

От Професионалната гимназия по аграрни технологии (ПГАТ) „Цанко Церковски“ коментираха с Весела Лечева възможността по проект училището да възстанови и обзаведе кабинети за професионална подготовка на учениците в областта на селското стопанство и земеделската техника. От средното училище се надяват да получат средства и за подобряване на спортната база в училището. Те се похвалиха, че в срок вървят дейностите по мащабния проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в учебна сграда и работилница на гимназията. Община Павликени защити проекта „Създаване на условия за модерни образователни услуги и осъществяване на качествено професионално образование в ПГАТ „Цанко Церковски“ гр. Павликени чрез подобряване на образователната инфраструктура“ и получи безвъзмездно финансиране в размер на 1,300,000 лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, казаха от училището.