Начало Новини Криминална хроника Започна подмяната на 33 километра водопроводна мрежа в Павликенско

Започна подмяната на 33 километра водопроводна мрежа в Павликенско

290
вода

Започна подмяната на 33 километра водопроводна мрежа в Павликенско. Инвестицията, осигурена от Програмата за развитие на селските райони е на стойност близо шест милиона лева и ще обхване село Караисен и град Бяла черква, каза при старта на строителните дейности „кмето“ на общината.

Драстично ще се намалят всички загуби на вода, защото водоизточниците в тези населени места са подземни, с недостатъчен дебит и сезонна неравномерност в добива на питейна вода, същевременно ще се повиши и качеството на водата, тъй като тръбите от старите водопроводни мрежи са азбесто-циментови с отложени натрупвания от вътрешна страна, посочи „кмето“.
Той подчерта, че дейностите предвиждат и полагане на нова асфалтова настилка в двете населени места в обсега на дейността на целия проект. Заради обжалване, дейностите предвидени през 2018 г. са се забавили, посочи той и уточни, че срокът за изпълнение е 270 календарни дни.
„Водоснабдяването в малките населени места е един от големите проблеми на общините, за решаването му е необходима ясна държавна стратегия“, посочи „кмето“.

През изминалите години заради ниското качество на водоподаването в региона многократно жителите на населените места излизаха на протести.