За поредна година жителите на Павликени ще извадят богоявленския кръст от водите на река Росица

    884

    За поредна година жителите на Павликени ще извадят богоявленския кръст от водите на река Росица. Това съобщиха от Общината. Ритуалът ще се проведе на Йордановден (6 януари), от 10:30 часа, от моста в село Лесичери. По традиция архимандрит Георгий ще благослови всички участници и ще освети кръста преди да го хвърли в реката.

    Миналата година смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, бяха 19. Най-бързият и ловък от тях бе Стойне Цветанов от село Михалци, който вади богоявленския кръст на Йорданов за втори път.

    Йордановден има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.
    На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.