Начало Новини Инфраструктура За хората, мините, фирмите и кметовете

За хората, мините, фирмите и кметовете

1663

За кариерни дейности в землищата на селата Варбовка и Димча се чува още преди десет години. Не веднъж сме давали трибуна на тази болезнена за хората от региона тема, докато кметовете на двете общини Павликени и Сухиндол са напълно наясно какво става и в каква посока се движат нещата и продължават да мълчат като комунисти преди 9-ти.

Преди около месец в землището на с. Димча се извършиха взривни действия с проучвателна цел. Жители на селата Върбовка и Димча се обърнаха писмено към РУП – Павликени и към кметовете на гр. Павликени и гр. Сухиндол с молба за информация относно тези взривове. Отговор се получи единствено от Началника на полицията в Павликени и той гласи, че концесионера е получил нужните разрешителни за това. Общинските кметове дори не си направиха труда да отговорят на хората, въпреки че в предизборните си обещания мило и драго залагат, за да спечелят техните гласове.

След оповестяването на концесионните намерения са проведени обществени обсъждания сред населението на двете села Върбовка и Димча.

Направени са редица срещи с природозащитници, спелеолози, историци, специалисти в земеделието, туризма, пчеларкството, ловно рибарските дружества и много неправителствени организации. Всички те са дали своите експертни оценки и категоричните си становища, че кариерните дейности на обща площ от 791 дка. с открит добив и химическо третиране, ще са пагубни за региона и живеещите в него хора.

В края на 2013 г. в Димча и Върбовка бяха проведени и местни референдуми финансирани от общинския бюджет с около 25,000 лв. Допитването показа, че местните не желаят в близост до домовете им да има кариери заради множество опасности, въпреки че инвеститорите обещават десетки работни места и „солидни” концесионни такси. Референдумът бе признат от съда за валиден. Тогавашният областен управител Георги Рачев обжалва решението на съда, като се мотивира с наличието на процедурни нарушения, но загуби делото.

Въпреки всичко, концесионера успява да се добере до подписването на нова  концесия за същия участък и възобновява подготвителни дейности във връзка с нейното осъществяване.

От няколко месеца се ремонтира основно асфалтовия път Павликени – Върбовка. Цялата асфалтова настилка е изрязана до основи, фрезована, насипана обратно и валирана, а върху нея се полага слой от около 30 см. трошен камък, който също се валира. Следва полагането на бетонова отливка върху трошения камък и след това полагането на двупластова асфалтова настилка. Защо се прави път с такава подсилена товароносимост, ако не се предвижда по него да се движат тежкотоварни камиони? Гражданите се съмняват, че пътят се прави по този начин, за да обслужва бъдещите кариерни дейности, срещу които те вече повече от десет години се борят.

Случващото се няма как да не е известно на червения „кмето“ на община Павликени Манолов и на кмета на с. Върбовка Антонов.

Вероятно са намесени  и хора с много пари. Инвеститори, които поставят на първо място личната си материална облага, пред здравето на стотици хора, включително и на собствените си деца, защото погубването на природата е погубване на планетата. Това от своя страна означава унищожаването на живота.

Тежко́ на всеки управник, поставил се в услуга на такива инвеститори. Подобен слугинаж, е неоспоримо доказателство, че такива хора нямат място в управлението на България, нито на нейните градове и села. Подобни душегубци, трябва да бъдат остро заклеймявани по всякакъв начин и с всички сили и средства да бъдат държани далеч от възможността, да влияят с решенията си върху качеството на живот и бит на хората в тази страна.

Да си избран от народа и да работиш за неговото погубване е не само недопустимо – престъпно е.

*Снимките са на пътя в началото на с. Върбовка откъм Павликени.