Начало Новини Кухня Иван Звездев направи поредица за кулинарията в Павликени

Иван Звездев направи поредица за кулинарията в Павликени

1751

Кои са кулинарните тайни на Павликени разкрива в поредица предавания известният готвач Иван Звездев. През цялата седмица преди Коледа предаването „Кухнята на Звездев“ по Канал 3 показва как се приготвят местните ястия за празника.

„Този град, макар и малък, има богата история и кухня. Ние ще ви направим съпричастни с традициите на местните хора, история, обичаи и танци“, каза Звездев в първото предаване от Павликени. Той е в града по покана на НЧ „Братство-1884“ и Община Павликени.

Още в първия епизод майстор-готвачът от местен ресторант Янка Гавраилова показа как се готви пиле „Папазка“ – печено пиле с лук. Рецептата е от стари хора, разказа домакинята. В следващ епизод Нели Друмева пък показа как се прави пълнена тиква със свинско месо.

В следващите дни зрителите ще видят как се приготвя и „Триеница“, ориз със сини сливи и праз, хляб от моркови и други интересни гозби. Всяко от предаванията показва традиционни ястия от населените места Бяла Черква, Долна и Горна Липница и Мусина.

Навръх Коледа са предвидени предаванията от с.Караисен, когато ще бъде показан обичая „Праснинъ“ – как се готви коледното прасе.

Иван Звездев разказва и за павликенския край. Той се разходи по пазара, както и на битака във вторник, посети къщата-музей на Цанко Церковски в Бяла черква, разговаря с местните хора и с общинския кмет.

Готвачът научи, че от шест години в Павликени се организира Празник на яйцето, който задължително започва с кулинарния конкурс за ястия от яйца.

Всеки епизод на поредицата завършва с изпълненията на местните фолклорни състави – оркестър „Извор“, Клубът за народни танци „Извор“, Класът по народно пеене, Танцов състав „Лютите чушки“ и др.

Гостуването на Иван Звездев в Павликени завърши с Коледния благотворителен концерт „Коледна магия“, където той награди най-добрите местни майстори-кулинари.