Начало Новини История Издигат паметник на узурпатора ген. Гурко в Павликени

Издигат паметник на узурпатора ген. Гурко в Павликени

1485

„Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?“

Екзарх Антим Първи

.

в българското княжество „върнато към живот изключително с наше съдействие, по всички правила, господстващото влияние трябва да бъде наше“.

Pуско външно министерство
инструкцията от 1878 г.

.

„Вие говорите, че не сме воювали за някакъв си принц Батенберг? Аз съм съвършено съгласен с това, но още по-малко сме воювали заради някакви си Петко, Драган и Степан. Под секрет ще ви кажа, че не е било заради някакви си братушки. Нашата задача беше да прочистим пътя до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства…“

Мелников
Директор на Азиатския департамент
/тайната полиция на Руската империя/

…из писмо от 1881 г. до руския консул в Русчук (Русе) относно политиката на империята спрямо Княжество България и текущите задачи на агентите

.

.

Издигат паметник на узурпатора ген. Йосиф Гурко в централната част на Павликени.

Т.нар. „обществена инициатива“ обаче се забавила три години, защото се чакало разрешение от държавата. Заради дългото протакане, червеният „кмето“ на община Павликени инж. Емануил Манолов бил изпратил, видите ли, „гневно“ писмо до министъра на културата Боил Банов. Това много уплашило Банов и катализирало процесите и начинанието вече е получило зелена светлина. Пази, Боже!

„Това забавяне огорчи обществеността на цялата ни община, както и накърни патриотичния дух, който желаем да утвърждаваме с подобни родолюбиви към българската история инициативи. На 24 март 2016 г. инициативен комитет от жители, почетни граждани, историци и общественици от Павликени предложил идеята за построяването на скулптурата”, бе написал в посланието си до ведомството „кмето“ русофил. Колко трогателно и смешно. Всъщност колко трагично.

За изграждането на паметника е изготвен технически проект от творчески екип с проектант арх. Юрий Любомирски, автор на архитектурното решение, и Красимир Методиев, създател на скулптурата и пластиките. Със свое решение №134 от 23 юни същата година, контролираният от „кмето“ Общински съвет в Павликени дал съгласието си за издигане на монумента. Необходимите средства за построяването му пък се набират чрез дарителска кампания. С писмо от 9 март 2017 г. общинската управа на Павликени предоставила на Министерството на културата за съгласуване комплектована цялата необходима документация по проекта. Месец по-късно в кметството в Павликени получили протокол на СЕСИИ с отказ от съгласуване, до отстраняване на констатираните забележки по проекта.

„Екипът, разработил проекта за паметник на ген. Гурко, след като взе предвид направените препоръки, го преработи и представи отново в началото на септември 2018 г. До преди броени дни нямахме никаква информация и яснота за резултата от административното производство по искането ни за съгласуване на проекта. Преди три седмици получихме уведомление за хода на процедурите, провеждани от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Закъснението обаче може да провали планираното откриване на паметника на 7 юли. Дата, която е неразривно свързана със самата идея на паметника”, допълва сърцераздирателно инж. Емануил Манолов.

Той подчертава, че съмишленици и привърженици на идеята са организации, провеждащи руския имперси интерес в България (бел.ред.), като директорът на Руския културен институт в София Павел Журавльов и консулите на Русия във Варна и Русе. Поради изтичане на мандатите им обаче, тези личности вече не са в страната ни, с което тяхната ангажираност с каузата намалява. И слава Богу.

„Разбираемо е породилото се възмущение на обществеността в Павликени, тъй като „епопеята” по съгласуването на проекта за паметника на ген. Гурко стана сравнима по време с истинската Епопея – Руско-турската Освободителна война, довела до раждането на свободна, независима България! Именно значимостта на борбите за национално освобождение искаме да прославим чрез поставянето на паметника в града”, коментира управникът лъжепатриот, превърнал се в подлога на руските интереси в града и държавата ни.

Инициаторите за „родолюбивата“ проява припомнят исторически данни за „легендарния“ руски генерал. Йосиф Гурко, но правейки се на луди и в традиционен за червените предатели на България дух на изопачаване, премълчаване и фалшифициране на истрическите факти, комфортно пропускат добавеното от нас изречение в червено по-долу…

Йосиф е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейство на потомствен дворянин от беларуски произход. Ориентира се към военна кариера. Завършва Императорския Пажески корпус през 1846 г. и постъпва на служба като корнет в Гвардейския хусарски полк. Йосиф Гурко се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Командир на mредния отряд на Руската армия на Балканския полуостров. В неговия състав е и Българското опълчение. В първите дни на войната превзема Търново, като преминава през Батак, Павликени и Бяла черква. Установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд. През месец октомври 1877 г. е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема селата Горни Дъбник и Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в Плевен Западна османска армия на Осман паша и се затваря блокадния пръстен. След Руско-турската война Йосиф Гурко е провъзгласен за граф и получава множество отличия. През 1879-1880 г. е губернатор на Санкт Петербург. От 1883 до 1894 г. е генерал-губернатор на Варшава, където провежда политиката на насилствена русификация на император Александър III. През 1894 г. е повишен в най-висшето военно звание генерал-фелдмаршал.

„Предвижда се паметникът на ген. Гурко да бъде издигнат върху съществуващ среден остров на кръгово кръстовище в центъра на Павликени, в непосредствена близост до сградата на пощата, в началото на улица „Гурко”. Подходът и фигурата ще бъдат насочени към централния площад”, обясняват пишман ентусиастите русофили. От творческия екип пък уточняват, че прилежащите архитектурни елементи и постаментът ще бъдат изработени от врачански камък. Фигурата на ген. Гурко ще бъде изработена от бронз и ще бъде в цял ръст с височина 250 см. Ще бъде обособен подход за достъп от юг към паметника, чрез рампа с наклон, кръгла площадка с радиус 2.90 м., в която ще бъде разположен паметникът и елементите около него, а настилката на площадката ще е с гранитни павета.

Фигурата ще се „извисява“ върху постамент, представляващ трапецовидна колона, с височина 209 см, стъпила върху бетонна основа. Облицовката на постамента ще бъде от мрамор, върху който на лицевата страна ще се изпише името на ген. Гурко, а на останалите три страни – имената на опълченци от района на Павликени.

„Гледана отгоре, цялата композиция има форма на кръст- елемент от ордена „Св. Георгий”. Това е висшият орден за храброст в Руската империя, чиято втора степен получава ген. Гурко за походи и заемането на Сан-Стефано през февруари 1878 г., което слага край на войната и на 500-годишното Османско иго”, обясняват още работилите по проекта.

Нека припомним, че имперска Русия тогава, както и сега, не дава и 5 пари за България и българите, доколкото те не служат като проводници на руските интереси в този регион на света, дори когато тези интереси са откровено антибългарски.

Нека простите, неуките, невежите, червените, русофилите, предателите на България преди да вдигат паметници на душманите ни и да се дупят пред тях кланяйки им се, да се просветят. Добро четиво, което надяваме се ще разбие насадените в промитите им мозъци митове и сказки, могат да намерят тук и тук.

Отвратени и дълбоко огорчени сме от продажническата антибългарска политика, провеждана от „кмето“ социалист и яловата му в по-голямата си част общинска администрация.

Всичко Мара (разбирай Манолов) втасал(а), паметник на един чужд узурпатор ще вдига пишман патриотът! Вдигни паметник на воеводите ни, на Гюзелев… на яйце, а може и на 2 яйца!

Плюем на такъв паметник и на неговите градители!

Позор!