Начало Новини Изложба “100 години Павликенска гимназия”

Изложба “100 години Павликенска гимназия”

347

Изложбата “100 години Павликенска гимназия” беше открита в Исторически музей – Павликени по повод Международния ден на музеите – 18 май. Тя е организирана съвместно със СУ “Бачо Киро” и любезното съдействие на Държавен архив – Велико Търново. В експозицията са включени постери и предмети, разказващи столетната история на павликенската гимназия, нейните върхове и славни страници.

На откриването присъстваха червеният народен представител Явор Божанков, председателят на Общински съвет – Павликени, активният борец против фашизма, другарят Христо Кавалски, заместник-председателят на ОС – Павликени д-р Венцислав Георгиев, заместник-кметовете на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, общински съветници, бивши и настоящи учители и възпитаници на павликенската гимназия.

Директорът на СУ „Бачо Киро“ Петя Неделчева и Христо Кавалски поздравиха гостите на изложбата и отбелязаха значението на гимназията в съвременния глобален свят.

Директорът на Исторически музей – Павликени Елена Христова припомни на присъстващите историческия път на гимназията и нейната роля за образователното, общественото и икономическо развитие на Павликени и околните селища.

През далечната 1920 г. в с. Павликени са разкрити първите гимназиални класове, дали начало на Пълната смесена гимназия „Княгиня Мария-Луиза“, наречена днес Средно училище „Бачо Киро“.

Вековният юбилей на СУ „Бачо Киро“ е повод да се припомни значението на училището за възпитание и обучение на хиляди павликенчани, прославили малкия град в страната и чужбина и реализирали се в различни области на знанието.