Начало Новини Здраве Инициативният комитет „За Павликени“ отново ще протестира срещу изгарянето на отпадъци край...

Инициативният комитет „За Павликени“ отново ще протестира срещу изгарянето на отпадъци край с. Върбовка

548

Инициативният комитет „За Павликени“ организира за пореден път протест днес от 16:00 ч. пред сградата на Община Павликени срещу инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“ за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци край с. Върбовка. В протеста ще участват и хора от общините Велико Търново, Сухиндол, Севлиево и Левски. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Данита Заричинова от Сдружение „За Земята“. 

В  инвестиционното предложение за изграждане на завод за каменна вата на фирмата със собственик Румен Гайтански големият проблем е, че се предвижда собствен енергоизточник, който е записан в проекта. Местните хора се зачитат в предложението и се оказва, че зад предложението се крие мегазавод за изгаряне на отпадъци – 420 хиляди тона годишно. Инициативният комитет е събрал повече от 7,000 подписа срещу инвестиционното намерение. Местните хора в лицето на бизнеса, земеделци, общественици са се обединили категорично против това предложение, до момента е имало два протеста пред община Павликени и пред Регионалната екоинспекция във Велико Търново,. 

Идеята на инвестиционното предложение е отпадъците да се внасят от цяла България, като не е ясно те с какъв състав ще бъдат, дали ще са опасни, тъй в голяма част от общините липсва разделното им събиране, посочи Данита Заричинова. Друг проблемен аспект е чистотата на въздуха, тъй като последните измервания за чистотата на въздуха в община Павликени са правени през 2011 година, там няма постоянна станция за измерване на чистотата на въздуха и при изграждането на такъв завод не може да има постоянен мониторинг, коментира експертът. Общо 19 процента, или една четвърт от количеството отпадъци, ще се превръщат в пепел, което е 220 тона на денонощие, са изчислили експертите, като част от тази летлива пепел също се класифицира като опасен отпадък.

Днес предстои заседание на Общинския съвет в Павликени, в което гражданите са внесли точка да се вземе решение как точно представителите на Община Павликени и кметство Върбовка да гласуват „против“ на предстоящия експертен съвет, като така подкрепят местната общност. 

На пресконференцията беше представен и друг проблем, свързан с намерения за изграждането на кариера за добив на пясък на бреговете на р. Ботуня, на 300 метра от къщите на хората в селата Палилула и Охрид, община Бойчиновци, област Монтана. Не се вземат под внимание многократните възражения на местните хора и нарушението на екологичното законодателство. Кариерата е с площ 399 декара, в непосредствена близост до реката.

Петко Цветков от Сдружение за дива природа „Балкани“ посочи, че това ще доведе до сериозен риск за природата и здравето на хората. Реката е чиста, с големи вирове, богата на защитени животински видове, богата растителност.

Местните хора, както и екоорганизациите, настояват да се обяви нова защитена територия по поречието на р. Ботуня и вече има предложение, но процедурата трябва да се ускори.