Начало Новини Култура Гран при от конкурса „Нека да е лято!” в Павликени за втори...

Гран при от конкурса „Нека да е лято!” в Павликени за втори път отива в Бургас

2614

Младата изпълнителка Цвета Миленкова от Бургас е носителят на Гран при от четвъртото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!”, който се проведе в петък и събота в Павликени. Наградата за втори път отива в черноморския град, след като през 2013 г. Кристина Дончева спечели голямата награда.

Стотици гости посрещна градът за своя престижен конкурс в навечерието на Деня на Павликени. 47 млади певци участваха в конкурсната програма с изпълнение на две песни. През тази година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Наградата на кмета на община Павликени беше присъдена на Албена Цачева. Великотърновката впечатли журито и публиката с изпълненията си на песните „Трябва да знам” на Маги Джанаварова и „Euphoria“, която спечели конкурса „Евровизия“ преди две години.

Във всяка от четирите възрастови групи бяха присъдени първо, второ и трето място, както и поощрителни награди. Наградата за най-добро изпълнение на българска песен, връчвана от бижутера Константин Костов, беше присъдена на Жаклин Таракчи.

Освен от България, млади певци от Румъния също участваха в конкурса.

Председател на журито бе композиторът Стефан Димитров, автор на музикалната емблема на конкурса „Нека да е лято!“. В комисията влизат още Милица Божинова от „Тоника“ и композиторът Асен Масларски, директорът на международния фестивал „Сребърна Янтра“ Румяна Начева, директорът на конкурса “Stars of song” Серджо Чико и победителят от миналата година – Андрей Михалчеа от Румъния.
„С конкурса „Нека да е лято!“ празнуваме богатството на певчески таланти, които България има“, каза инж.Емануил Манолов при откриване на конкурса. „Надявам се от нашия град да запазите хубави емоции, да създадете трайни приятелства и да отнесете в сърцето си спомена, че тук правим певчески конкурс с много желание“, пожела той на участниците.

„В Павликени се създаде форум, където се събират много талантливи български деца от различни школи. Има огромен смисъл младите хора да бъдат подтикнати да се занимават с музика, защото музиката облагородява. Тя прави хората по-добри и когато се огледаме какво ни заобикаля и каква агресия съществува, едно от най-важните неща е да научим нашите деца на музикална култура. Това ще им помогне да бъдат по-добри хора. И ще разчитаме на тях, че ще направят една по-хубава България“, обърна се към участниците Стефан Димитров.

Наградените:

„Гран при” – Цвета Миленкова (Бургас)
Награда на кмета на община Павликени – Албена Цачева (Велико Търново)
Награда за най-добро изпълнение на българска песен – Жаклин Таракчи (София)

Първа възрастова група (5-8 години)
1-во място – Преслава Петкова (Свищов)
2-ро място – Елизабет Захариева (Свищов)
3-то място – Стефан Иванов (Велико Търново)

Втора възрастова група (9-13 години)
1-во място – Гала Ботева (Севлиево)
2-ро място – Андрей Попеску (Румъния)
3-то място – Ани Попкръстева (Велико Търново)
Поощрителна награда – Никол Христова (Павликени)
Поощрителна награда – Бетина Петрова (Павликени)
Поощрителна награда – Полина Петрова (Павликени)
Поощрителна награда – Петя Ангелова (Павликени)

Трета възрастова група (14-17 години)
1-во място – Ралица Христова (Севлиево)
2-ро място – Бианка Попеску (Румъния)
3-то място – Асен Владимиров (Стражица)
Поощрителна награда – Анжела Наку (Стражица)

Четвърта възрастова група (18-30 група)
1-во място – Далия Чорбаджийска (София)
2-ро място – Ивона Манолова (София)
3-то място – Андрей Петку (Румъния)
Поощрителна награда – Иван Димитров (Севлиево)