Начало Новини Образование Малки творци от цялата страна се включиха в национален конкурс в Павликени

Малки творци от цялата страна се включиха в национален конкурс в Павликени

1471

Национален конкурс за детска творчество “Слънце грее“, иницииран от ДГ „Слънце“, се проведе за втора поредна година в Павликени. Миналата година конкурсните работи в раздел рисунка, колаж и пластика бяха на тема “Слънце грее и пее“. Получиха се стотици творби, включиха се 45 детски градини и подготвителни групи, носещи името на слънцето. Тази година темата на конкурсните работи бе „Слънце грее над Европа“. Нови приятели от различни области на България, в които детските градини и подготвителни групи носят името на слънцето, се включиха.

Инициативата ни да съберем в нашия цветен и топъл град толкова много слънца на България е успешна – спечелихме запомнящи се приятелства, нови емоции и самочувствие, че даваме поле за изява не само на нашите деца да се представят на такова престижно събитие, а и на деца от цяла България, за които това участие и спечелените награди са трамплин към бъдещи успехи в изобразителното изкуството.

Тържествено с много аплодисменти – публиката, децата и родителите аплодират победителите. Кметът на града инж. Емануил Манолов връчва Почетният плакет на детето, чиято творба е оценена най-високо от авторитетното ни жури, съставено от международно известният художник – фотограф Цончо Балканджиев и талантливите художници от град Павликени Пламен Петров и Мартин Петров. Специална награда подарява и директора на

ДГ “Слънце“ Грета Георгиева, като тя поощрява различната, изпълнена с нетрадиционни техники и материали творба.

Тя имаше привилегията и удоволствието да се конкурира с колеги от цялата страна и да спечели участие в Международен eTwinning контактен семинар в полската столица, на който разказа за идеите на инициатива “Слънце грее“, за мечтите на българските децата за мирен и слънчев живот и показа творбите им.

И тази година както е по стара българска традиця домакините от ДГ “Слънце“ в Павликени посрещнаха, забавляваха, танцуваха и пяха за родителите и гостите си. Миналогодишният благотворителен концерт бе фолклорен, а тази годишният е посветен на Европейското председателство на България и се наричаше “Слънце грее над Европа“. В него децата от шестте групи на ДГ “Слънце“ представиха танци от Франция, Португалия, Австрия, Румъния, Италия и Русия. Завършихме с най-предпочитания и завладяващ наш посланик по целия свят – българския народен танц.

Показахме на обществеността от град Павликени и гостите от Плевен, Бургас, Благоевград, Пловдив, Казанлък и други села и градове, че всеки от нас носи семенцето на доброто, а дали то ще поникне зависи само от нас.

Независимо от вярата, националността си и цвета на кожата, нас ни обединява стремежа за мир и добротворчество.

 

Грета Георгиева
директор na ДГ “Слънце“ Павликени

 

 

Наградените

 

Категория – Рисунка

3 място – за Карина Валентинова Курекова на 6 години от ДГ №9 “Слънчице“ град Казанлък.

2 място – за Николет Светланова Димитрова на 6 години от ДГ “Слънце“ град Павликени.

1 място – за Йоана Теодорова Бъчева на 5 години от ПГ “Слънчо“ на ДГ “Иглика“ град Плевен.

 

Категория – Колаж

3 място – не се присъжда.

2 място – Колективна работа на деца от ПГ в ДГ “Свобода“ село Катуница, общ. Садово, обл. Пловдив.

1 място за Петя Светославова Иванова от подготвителна група „Делфинчета“ на ДГ “Изгрев“ град Бургас.

 

Категория – Пластика

3 място – не се присъжда.

2 място – за децата от ПГ “Мечо Пух“ на ДГ “Слънце“ град Павликени.

1 място – за децата от група “Слънчице“ на ДГ “Осми март“ град Пловдив.

 

Специални награди

Специална награда на госпожа Грета Георгиева – директор на ДГ “Слънце“ – за Дария Юлиянова Николова на 5 години от ДГ “Първи юни“ град Благоевград.

Специална награда на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов – за Дария Маринова Маринова на 4 години от ДГ “Слънце“ град Плевен.