Начало Новини Здраве МБАЛ – Павликени закупи модерен кугел

МБАЛ – Павликени закупи модерен кугел

738

Модерен дигитален аналогов мобилен рентген, т. нар. кугел, закупи МБАЛ-Павликени.

Това е поредната придобивка, която болницата купува със собствени средства. Част от сумата е финансирана и чрез проект, с който лечебното заведение кандидатства пред Български дарителски форум по фонд „Обединени срещу Covid-19”.

Новият кугел е от висок клас. Това е преносим рентген, който може да достигне до всяка точка на болницата и да направи графия при всяко състояние на пациента. Работата с него е лесна, а благодарение на въведената в МБАЛ CR-система изследваните могат да получат резултата си и на диск.

Важното за тези уреди е, че рентгенът отива при пациента, което е особено нужно за тежки случаи, при които болният не може да се придвижва.

Общата стойност на уреда е 36,000 лева, от които 10,000 лв. са осигурени чрез проекта.

МБАЛ – Павликени продължава с амбициозната си програма за обновяване на медицинската апаратура в сградата с най-модерни уреди. Болницата закупи със собствени средства компютърен томограф модел “TOSHIBA Aquilion S16 TSX101A”. Така с компютърната диагностика се разширява обемът на изследваните области, а получената информация за структурата и функцията на човешките органи се увеличава. В края на 2018 г. беше закупена нова съвременна рентгенова апаратура за графични изследвания „ВНТ – ТА – ВМI“. С нея се подобряват качеството и бързината при рентгеновите изследвания и е изключително щадяща за пациентите. В началото на 2020 г. беше въведена СR-система, която е дигитална рентгенография и води до усъвършенстване на изображенията. Тя спомага за получаване на по-качествен образ за сметка на по-малкото лъчево натоварване на пациента.

На 5 август 2020 г. МБАЛ – Павликени ще отбележи 50 години от откриването на новата сграда на болницата. Тържеството пред лечебното заведение ще се състои от 16:30 ч., а час по-късно в Исторически музей – Павликени ще бъде открита фотодокументалната изложба „История на здравеопазването в Павликени“.