Начало Новини Местната коалиция „Заедно за силна община“ издига кандидатурата на инж. Цанко Цонев...

Местната коалиция „Заедно за силна община“ издига кандидатурата на инж. Цанко Цонев за кмет на Община Павликени

320

Местната коалиция „Заедно за силна община“ издига кандидатурата на инж. Цанко Цонев за кмет на Община Павликени, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Димитър Палов от гражданската инициатива „За Павликени“- част от състава на местната коалиция, в която се включват и над 11 партии, част от които – обединени в коалиции. Членовете на гражданската инициатива не участват в кандидатурите за местния вот, подчерта Палов.

Цанко Цонев е машинен инженер, експерт по земеделска техника и съветник в Общинския съвет в Павликени, човек с активна гражданска позиция. През януари 2022 г. той внесе декларация срещу инвестиционно намерение за изграждането на завод за горене на отпадъци в село Върбовка. В подкрепа на декларацията започнаха и протестните действия срещу „екологичната бомба“, която застрашаваше региона, припомни Димитър Палов.

Обединението се включва в изборната надпревара с пълна листа от 21 кандидати за общински съветници и с номинации за кметове в населените места в общината.  Листата не е създадена по обичайният партиен начин – с партийни номинации, а по волята на гражданите, на базата на проведени анкети, тя се състои от доказани професионалисти-учители, юристи, ветеринар, инженер, общественици, културни дейци, обясниха от коалицията. 

Кандидатът за кмет инж. Цанко Цонев очерта своята управленска програма, в която на първо място е добруването на хората от местната общност и недопускането на инвестиции, които застрашават здравето им. Сред важните въпроси е решаването на наболелия проблем с липсата на междуселски автобусни линии и безводието в 14 от населените места в общината. Това е съществен въпрос, той може да бъде решен с проектна готовност от страна на общината, подчерта Христо Узунов, експерт по ВиК-мрежи.

От обединението посочиха, че в тяхната програма е заложено управление с активното участие на гражданите по метода на пряката демокрация и с обществени съвети от специалисти и хора с опит. Една от целите на коалицията е да върне живота в малките населени места.

В селата около Павликени се завръщат все повече млади хора, които избират чистия въздух и добрите дадености на региона, за да отглеждат своите деца в екологична среда, посочи Габриела Георгиева, кандидат за кмет на село Лесичери, издигната от коалицията. Според нея е нужно да се анализира тази тенденция, за да се отговори на очакванията на хората, за да бъдат задържани в региона. Видеозапис от пресконференцията е публикуван тук.