Начало Новини Изкуство Млад мъж от Стамболово твори макети на възрожденски сгради

Млад мъж от Стамболово твори макети на възрожденски сгради

2576

Десетки макети на възрожденски сгради и исторически забележителности е направил от природни материали млад мъж от павликенското село Стамболово.

Павлин Маринов е на 26 години, завършил е Професионалната гимназия по строителство и архитектура във Велико Търново, а по-късно и висше образование в Русенския университет със специалност „Експлоатация на флота и пристанищата“.

Преди две години съдбата му поднася изпитание и той започва борба с тежко заболяване.

„Трябваше да открия занимание, в което да вложа прецизност и търпение, за да не мисля за болестта и да превъзмогна по-леко трудната ситуация“, разказа пред репортер на БТА Павлин Маринов.

Така започва да прави макети на исторически сгради и забележителности. Макетите са в различен мащаб – едно към сто или едно към двеста. Използва камък, дърво и метал, а напоследък експериментира и със съвременни материали.

Сред първите макети, които създава са Къкринското ханче, стара селска мелница от родното му село Стамболово, копие на къщата на Любен Каравелов в Копривщица, възрожденски къщи от Родопите и Боженци, както и вятърната мелница в Несебър. Последният макет, направен от него е на жп гарата в Павликени.

„През тази година се навършват 120 години от създаването на жп спирката, затова смятам да даря макета на началника на гарата, когато годишнината бъде чествана през есента“, уточни младият мъж.

Първите макети са били представени в изложба. Част от тях са откупени, а средствата са били предназначени за лечението му.

След възстановяването си Павлин Маринов решава да продължи да изработва макети, които продава онлайн. Част от продажбите дарява за различни благотворителни инициативи.

В момента трима души от Павликени се нуждаят от животоспасяващи операции и лечение в чужбина, посочи младият мъж, като отбеляза, че към тези каузи ще бъдат предоставени средствата.

Павлин Маринов каза, че е разбрал какво е съпричастност, когато е бил в най-критично състояние. Днес иска да подаде ръка, за да предаде доброто, което е получил на други, които се нуждаят от надежда.

В момента младият мъж започва работа по макет на къщата на Иван Вазов в Сопот.