Начало Новини Здраве Мъж от Павликени в мозъчна смърт спаси три живота с органите си

Мъж от Павликени в мозъчна смърт спаси три живота с органите си

1255

57-годишен мъж стана донор и даде шанс за живот на трима тежко болни, съобщиха от областната болница във Велико Търново. Пациентът бил приет с кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт и въпреки усилията на лекарите на 12 юли изпаднал в мозъчна смърт. Близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите му и така да спасят живота на други тежко болни пациенти, пише 24 часа.

Експлантацията на сърцето и бъбреците бяха извършени в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто екип в късните часове на вчерашния ден взе донора, казаха от търновската болница. Трансплантациите продължават и към този момент. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.

Това е пети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но втори реализиран донор.

На 17 март т.г. 56-годишна пациентка на търновската болница изпадна в мозъчна смърт и стана донор на бъбреци и черен дроб. Черният дроб бе присаден на 54-годишен мъж, а бъбреците спасиха друг 48-годишен мъж и 60-годишна жена. Тогава чернодробната трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и продължила около 5 часа. Двете бъбречни трансплантации пък бяха осъществени в УМБАЛ „Александровска“, припомниха търновските медици.