Начало Новини Инфраструктура Над 20 млн. лв. получава област Велико Търново от Министерски съвет

Над 20 млн. лв. получава област Велико Търново от Министерски съвет

611

Над 20 млн. лв. ще получи Великотърновска област с постановление на Министерски съвет за изпълнение на различни инфраструктурни проекти, за които общините са поискали помощ от държавата. „С това правителството доказва отново, че е готово да подкрепи всички граждани на региона, без значение на партийната принадлежност на общинските кметове. С отпуснатите средства ще се намали тежестта върху общинските бюджети и местните власти ще имат повече възможности при сформирането на новите бюджети за 2021 г.“, посочи народният представител Станислав Стоянов.

Най-много средства ще получи община Велико Търново – 7,353,000 лв. От тях 3.9 млн. лв. са за изграждане на водопровод и канализация на бул. „България“ в старата столица. Отделно 3.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на улична и тротоарна настилка, осветление, водопровод, канализация и подземни тръбни мрежи на няколко великотърновски улици. Това са „Козлодуй“, „Димитър Рашев“, „Иван Хаджидимитров“, „Димитър Благоев“ и „Народни будители“.

Осигурените за община Горна Оряховица допълнителни средства са в размер на 2 млн. лв., необходими за ремонт и реконструкция на улици и общински пътища. 2 млн. лв. ще получи и община Свищов за основен ремонт на улици на територията на общината.

Община Елена ще получи допълнителни 627,000 лв. за ремонт и благоустрояване на централния градски площад и на алейната мрежа до парк „Калето“.

Предоставя се допълнителен трансфер от 753,000 лв. и по бюджета на община Златарица за реконструкция на площад „Първи май“.

Община Лясковец ще получи 1,400,000 лв., като от тях 600,000 лв. са предназначени за ремонт и реконструкция на улици и съоръжения към тях на територията на общината. Останалите 800,000 лв. са за внедряване на мерки за енергийна ефективност на корпус I на СУ „Максим Райкович“.

3,495,000 лв. са предвидените средства за безнадеждно первената община Павликени, от които 1,145,000 лв. са за ремонт на уличната мрежа в общинския център и в гр. Бяла черква. Останалите са за основен ремонт на водопроводна мрежа в село Росица и ремонт на общински път Бяла черква – Росица.

Община Полски Тръмбеш ще получи 1,606,000 лв., предназначени за реконструкция на водопроводна мрежа и уличната настилка на ул. „Любен Каравелов“, ул. „Рила“ и ул. „Търговска“ в града. Допълнителни средства в размер на 1,100,000 лв. ще получи и община Стражица за реконструкция на уличната мрежа в града.

Освен тези средства Министерски съвет одобри и допълнителни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в общ размер 22,208,189 лв.

От тях:

  • по бюджета на община Горна Оряховица ще постъпят 719,909 лв. за укрепване на сграда на МБАЛ „Св. Иван Рилски”;
  • ще бъде направен трансфер по бюджета на община Павликени за подмяна на съществуващи тласкателни водопроводи от помпена станция на с. Росица до НВ на с. Вишовград в размер на 736,893 лв.;
  • по бюджета на община Сухиндол ще бъдат преведени средства в размер на 328,185 лв. за аварийно укрепване и корекция на отводнителен канал.