Начало Новини Изкуство Наздраве юнаци, глупаци и смотаняци

Наздраве юнаци, глупаци и смотаняци

2040

Че простотията няма почивен ден и по хората ходи отдавна е ясно, но да използваш поетичните си способности, за да нанесеш обида на една от най-трудолюбивите прослойки от българския народ е вече прекалено. Хората, които се занимават с лозарство в България никак не са много, но пък тези които са останали в този земеделски отрасъл, са едни раболепни труженици с много хъс и желание.

Не така смята обаче един автор на поезия от Павликенското село Росица, който е и кмет на селото. В едно от своите стихотворения, поместено в брой 3 от 07.02.2017 г. на вестник Павликенски глас, с което се е опитал да поздрави лозарите и винарите по случай Трифон Зарезан, той така се е увлякъл, че е нарекъл хората които копаят лозя „глупаци“ и „смотаняци“.

Едно е да използваш образни средства, като метафори например, за да украсиш творбата си или да подсилиш нейното влияние над читателя, съвсем друго е да наречеш едни трудолюбиви хора с подобни квалификации, па било то и под формата на стих.

И за да бъда коректна, обадих се лично на автора на творбата, за да изразя обидата и възмущението си. Той ми отговори, че според него няма нищо лошо и че аз трябва да съм „малко по-широко скроена”.

Аз не съжалявам, че не съм скроена според неговите разбирания, защото от подобно творение бих се срамувала. Но, право на всеки автор е да защитава творбата си такава каквато той я е създал. А за качеството и на двете всеки читател би трябвало сам да си направи извод. Стигаме обаче до въпроса: Каква е тази медия, която не се притеснява да помества на страниците си подобни обидни квалификации? Няма ли цензура, която в края на краищата би гарантирала авторитета на тази медия? Аз също пиша стихове, разкази, есета, статии и също съм помествала на страниците на този вестник. От днес нататък ще се замисля, дали това да е моята трибуна за изява.

С уважение към всички лозари и винари, поднасям моите благопожелания за весел празник Трифон Зарезан на всички хора в цялата Павликенска община.