Начало Новини Инфраструктура Намаляване на транспортните разходи за извозване на отпадъци планира Община Павликени

Намаляване на транспортните разходи за извозване на отпадъци планира Община Павликени

1326

Намаляване на транспортните разходи за извозване на отпадъци планира Община Павликени. Това съобщи финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ инж. Емануил Манолов.

Той припомни, че през 2016 година общината в партньорство с още 4 общини – Левски, Никопол, Свищов, Белене, реализира проект за изграждането на регионална система за управление на отпадъците в село Санадиново. Проектът бе на стойност около 43 млн. лева. „Всеки ден, след като съберем битовите отпадъци, ги извозваме до депото за третиране, сепариране, компостиране на биоразградимите и депониране на останалите отпадъци. Към Павликени има изградена претоварна площадка, но на този етап тя не се ползва. Имаме изготвен проект за довеждаща пътна инфраструктура до там и сме в процес на търсене на финансиране. Така че всеки от четирите камиона, след като замине по района си, продължава до депото в село Санадиново“, посочи „кмето“. Той съобщи, че изграждането на довеждащия до площадката път ще струва около 600,000 лева. Предвижда се да бъде закупено и транспортно средство за извозване на отпадъците на далечни разстояния, което ще е на стойност минимум 10,000 лева, според проучванията, които местната администрация е направила. “Чрез редуциране на транспортните разходи до депото в село Санадиново, което се намира на 10 км. от град Павликени, ще намалим финансовата тежест на такса битови отпадъци“, посочи инж. Манолов.

Той съобщи, че се предвижда и рекултивация на съществуващото общинско депо край град Павликени, което е неизползваемо от 2016 година насам. Проектът за него е в процес на оценка. Той е на стойност 2,290,000 лева. По препоръки на ПУДООС техническият проект се оптимизира и се очаква необходимите средства за рекултивиране на старото сметище да са под 2 млн. лева.

Община Павликени има подписан и договор с фирма за разделно сметосъбиране. На територията на общинския град, град Бяла черква и още седем населени места са разположени 120 контейнера за хартия, метал и пластмаса и 100 за стъклени отпадъци.

Общината Павликени бе отличена удостоена с наградата „Екообщина“ в категория „Устойчиво управление на битовите отпадъци“ на Министерството на околната среда и водите.