Начало Новини История На 8 април светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста

На 8 април светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста

824

Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500,000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в Индия се нарича „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който саизвървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани:образование, бедност, сегрегация.

В 12:00 ч. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него, ще почетат паметта на 500,000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост гр. Велико Търново, ще бъдат хвърляни цветя в река ,,Янтра“ и ще бъдат запалени свещи в тяхна памет. Не на последно място, ще бъде изпълнен химна на ромите от доброволците на Център ,,Амалипе“.

Тъжно е обаче, таже трагично, че след стотици години на нашия континент, ромите, в преобладаващата си част, продължават да живеят по собствен избор в разрез със законите и общоприетите морални норми и ценности на обществото.