Начало Новини История Нова музейна сбирка подредиха в Михалци

Нова музейна сбирка подредиха в Михалци

274

На 6 юли в село Михалци се проведе честване по случай 145 години от Освобождението на с. Михалци и официално откриване на Общоисторическа обществена колекция – с. Михалци. Мероприятието беше организирано от НЧ „Съединение – 1870”, а основен спонсор – Община Павликени. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на общината, кметове и кметски наместници от Община Павликени, почетният гражданин на с. Михалци г-жа Румяна Сиракова, както и г-н Иван Христов (директор на Исторически музей-Дряново).

Честването стартира с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към подвига на незабравимите герои. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им. Кметът на община Павликени приветства гостите и жителите на с. Михалци. „Откривам силна връзка между двете събития, които отбелязваме днес – с идването на свободата, на младия български народ се налага отговорната задача да изгради своята идентичност пред света”, каза в словото си той. Изнесена беше празнична програма, в която се включиха деца, живеещи в село Михалци и женска вокална група „Млади сърца”.

Несъмнено най-голяма атракция за гостите и жителите на селото беше откриването на обществената колекция. Тя е разположена на първия етаж в северното крило в сградата на местното читалище. Официално е узаконена в министерството на културата на 13.08.2021 г. Разделена е тематично на сектори – селско стопанство, тъкачество, спално помещение и кухненско помещение. Експонатите не са зад витрини и могат да бъдат докоснати. Изложбата е с постоянна експозиция и е възможно да бъде разгледана всеки делничен ден. „Тази година откриваме само етнографската част от колекцията. В нея може да се работи с различни възрастови групи и да се провеждат тематични уроци по история, за които от сега има заявки”, сподели пред гостите създателят на колекцията музеологът Диана Митева.