Начало Новини История Новооткрита музейна сбирка представя историята на църквата в с. Горна Липница

Новооткрита музейна сбирка представя историята на църквата в с. Горна Липница

602

Новооткрита музейна сбирка представя интересната история на църквата в павликенското село Горна Липница. Откриването на сбирката, плод на дългогодишни усилия на местния художник и учител Пламен Петров, е посветено на 155 години от създаването на храма „Св. Димитър“, съобщиха от пресцентъра на община Павликени.
Сбирката включва църковна утвар, книги и други вещи, свързани с миналото на храма, издигнат през 1863 г. За да издействат разрешение от султана, най-уважаваните хора от селото ходили пеша до Цариград. След техните усилия на 1 юни 1859 г. се получава султански ферман с разрешение за започване на строителството. Документът е част от музейната експозиция.

Някои специалисти твърдят, че църквата е строена от ученици на Колю Фичето, усвоили стила на майстора. Църквата била изографисана от тревненски майстори. Освещаването станало в деня на патрона ѝ – св. великомъченик Димитрий, на 8 ноември 1865 г.

При откриването на експозицията са присъствали кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Горна Липница Георги Стефанов и председателят на Народно читалище „Зора – 1887“ и бивш кмет на селото Юлко Палов.

Великотърновският митрополит Григорииииий е осветил сбирката и е благословил начинанието, чиято цел е да бъде опазена паметта на селото за поколенията.