Начало Новини Инфраструктура Община Павликени подписа договор за консервационните работи на Античния керамичен център

Община Павликени подписа договор за консервационните работи на Античния керамичен център

1458

Договор за инженеринг – проектиране, строително-ремонтни работи, консервация и реставрация на Античния керамичен център подписаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и Момчил Борисов. Управляваното от него ДЗЗД „Антика“ спечели обществената поръчка за изпълнение на строителните  дейности по проекта на Общината.

Общата стойност на договора за строителството е 942 хил. лв. Проектирането трябва да е готово в следващите 40 дни. След като минат съгласувателните процедури в НИНК, строителните дейности трябва да бъдат изпълнени за период от 5 месеца.

Реставрацията на античните останки е част от дейностите по проекта  „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация” от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, чрез Министерството на културата – програмен оператор по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, по мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”.

Проектът ще подпомогне процеса на реставрация и консервация на Античния керамичен център и превръщането му в интерактивен музей на открито на римската антична керамика.

Целта на проекта е реставриране и обновяване на сгради от културното наследство на павликенския район, ревитализиране на изложбени пространства и платформи чрез интерактивни технологии и предпазване на пространства от културното наследство и развитие на музеи на открито.

Дейностите по проекта обхващат кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно. Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Частична реконструкция е планирана и за портиците.

Предвидени са още дейности по облагородяване на пространството на Античния център, въвеждането на тур-гайд система и рекламирането на обекта.