Начало Новини Инфраструктура Община Павликени чака средства за ремонт на 140-годишна църква

Община Павликени чака средства за ремонт на 140-годишна църква

330

Над 317,000 лв. са необходими за възстановяване и ремонт на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Павликени. Очаква се средствата да бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Проектът на Община Павликени предвижда консервация на купола на камбанарията и на самата църква, ремонт на дървената конструкция на целия покрив, подмяна на водосточните тръби и улуци и др. Ще бъде положена топлоизолация от каменна вата и хидрофобна мембрана. Предвижда се също обновяване на фасадата на храма, интериора и настилките около сградата.

Въпреки, че все още не е осигурено необходимото финансиране, от Община Павликени са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител. Целта е при отпускане на средствата от страна на държавата веднага да започнат и ремонтните дейности.

Догодина църквата “Рождество на Пресвета Богородица” ще отбележи своята 140-а годишнина. Изграждането ѝ започва със средства, събрани от миряните през 1882 г. Завършена е още същата година, а на 20.12. е осветена от Търновския митрополит Климент.

В двора на църквата са положени тленните останки на най-видните и щедри дарители на Павликени. Там са положени костите на първия свещеник Иван Пенчев, на избрания и почитан като старейшина на Павликени Атанас х.Славчев и на неговото семейство, на Лазар Перев, на Екатерина Маринова и на други ктитори на православния храм. В двора на храма са били гробните места и на участници в Априлското въстание от 1876 г. По повод 100 г. от въстанието тленните им останки са преместени в Градския парк, където е издигнат паметник на априлци.

Павликенската църква е нееднократно ремонтирана. Последният частичен ремонт е направен през 2000 г. Същата година е изписана наново и патронната икона “Рождество на Пресветая Богородица” на външната стена на сградата.