Начало Новини Политика Общински съветник от ГЕРБ алармира за готвено увеличение на данък МПС с...

Общински съветник от ГЕРБ алармира за готвено увеличение на данък МПС с до 120% в Павликени

1130
Венцислав Георгиев
Венцислав Георгиев

„Кмето“ на Община Павликени Емануил Манолов е внесъл предложение до Общинския съвет за приемане на нова наредба за местните данъци и такси. Наредбата предвижда драстично увеличение на данъка за леки автомобили, като най-голямо е увеличението при старите коли над 20 годишна възраст. В зависимост от мощността на автомобила данъкът ще скочи с от 32% до над 120%.

Общинският съветник от ГЕРБ – Павликени, Венцислав Георгиев категорично заяви, че няма да подкрепи това предложение, като аргументира позицията си: „Статистически погледнато най-голям е делът на автомобилите над  20 годишна възраст. По неофициална информация техният брой в общината е над 2000. От предложената нова формула за изчисление на данъка за МПС, най-ощетени ще бъдат собствениците на леки автомобили произведени преди 1999 г., с мощност до 99 к.с. и снабдени с катализатор, защото в досега действащата наредба за тях бе предвидено намаление на данъка с 40%. С новото предложение отстъпката за наличие на катализатор отпада и като се вземе предвид високата цена за киловат мощност и екологичния компонент, които кметът предлага, данъкът за тези автомобили скача с повече от 120%! Фактически автомобили над 20 години с мощност до 99 конски сили притежават най-бедните жители на общината. За автомобилите на същата възраст над 100 к.с. увеличението е с 32%. Не мога да подкрепя предложение, което толкова грубо ощетява най-бедните притежатели на МПС в общината. Още повече, че досега не са представени аргументи, какво налага това драстично увеличение на данъка.“

Промяната в наредбата за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги, предоставяни от Община Павликени е обусловена от промяната в Закона за местните данъци и такси, която Народното събрание прие в края на 2018 година. Драстичното увеличението на данъка МПС в Община Павликени обаче не е наложено от промяната в закона.

„Законът оставя на всяка община сама да избере с какви стойности и коефициенти да обложи мощността и екологичната категория на автомобилите. Така например, ако в новата формула за изчисление на данък МПС бъдат заложени минималните законово позволени стойности за облагане, то и увеличението на данъка за най-старите леки автомобили ще бъде минимално – от 6.5% до 27% в зависимост от мощността на двигателя. А в някои случаи данъкът на леките автомобилите над 20 години с мощност до 74 конски сили дори би се намалил с 2%.“

Венцислав Георгиев е изчислил, че в предложения от кмета Манолов вариант, данъкът на леките автомобили над 20 години ще се увеличи съответно:

За автомобили:

до 55 kW / 74 hp – от +32% до +120%
над 55 kW / 74 hp до 74 kW / 99 hp – от +32% до +120%
над 75 kW / 100 hp до 110 kW / 147 hp – +32%
над 110 kW / 147 hp до 150 kW / 201 hp – +32%

Ако в новата формула бъдат заложени минималните законово позволени стойности, увеличението на данъка за тези категории би било съответно:

до 55 kW / 74 hp – минус 2% (данъкът ще се намали с 2%)
над 55 kW /74 hp до 74 kW / 99 hp – +27%
над 75 kW / 100 hp до 110 kW / 147 hp – +6,5%
над 110 kW / 147 hp до 150 kW / 201 hp – +10,2%

Според общинският съветник Венцислав Георгиев има и друг тънък момент и това е данъкът на лекотоварните автомобили с технически допустима максимална маса до 3.5 тона. Заради промяната в закона, данъкът на тези МПС-та вече ще се изчислява по същата формула, по която се изчислява и този на леките автомобили. Това означава, че всички бусове, пикапи(т.нар. баничарки) и джипове, които попадат в категорията N1 вече ще заплащат по-висок данък. По информация на местния парламентарист, на територията на община Павликени са регистрирани близо 650 такива автомобили. В по-голямата част от случаите това са автомобили, които местния бизнес използва за извършване на служебните си дейности и голяма част от тези МПС са на възраст около и над 20 години.