Начало Новини Инфраструктура Общински съвет – Павликени се вслуша в гласа на гражданите

Общински съвет – Павликени се вслуша в гласа на гражданите

325

Общински съвет – Павликени чу гласа на гражданите и със 17 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ прие предложението на Инициативния комитет „За Павликени“.

Според решението, представителят на Община Павликени трябва да гласува „против“ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционното предложение за изграждане на завод за производство на каменна вата със собствен енергоизточник в землището на с. Върбовка, по време на предстоящото заседание на Експертния екологичен съвет. Със същото решение се дава мандат и на кмета на с. Върбовка също да гласува „против“.

Подкрепа дадоха и четирите групи в местния парламент – „БСП за България“, ГЕРБ, ВМРО-БНД и ДПС.

Представител на Общината в ЕЕС ще бъде лично „кмето“ инж. Емануил Манолов, което той вече публично оповести.

„Аз вече заявих категорично, че няма да подкрепя ДОВОС-а. В този смисъл днешното решение само утвърждава позиция, която вече съм възприел. Разбрах какво искат гражданите от мен и ще го изпълня. В демокрацията, мнението на мнозинството е водещото. Тогава всички технически, икономически и т.н. аргументи остават на заден план“, каза „кмето“ след сесията.

През седмицата по негова покана беше проведена среща с членовете на Инициативния комитет „За Павликени“. Пред тях той представи мнението си и бъдещите действия по казуса.

Представителят на Община Павликени и кметът на с. Върбовка са част от допълнителния състав на ЕЕС. Експертният съвет трябва да излезе с препоръка към директора на РИОСВ дали да приеме или да отхвърли доклада.

Становището на ЕЕС не е задължително за директора на Инспекцията.

Дата за заседание на Експертния съвет все още не е насрочена.