Начало Новини Изкуство Откриване на изложбата „Ритуална рЕволюция“

  Откриване на изложбата „Ритуална рЕволюция“

  1008

  Арт Резиденция „Старото училище“, с. Горна Липница, Ви кани на откриването на изложбата „Ритуална рЕволюция“ с творби на артисти от Великобритания, Холандия, Франция и България днес (27 септември) от 18:30 ч. в Читалище „Братство -1884″, гр. Павликени.

  Изложбата ще бъде съпътствана от семинар/публична лекция на тема
  „Съвременното изкуство като форма за диалог и изграждане на Европа“ и
  кураторски тур, представящ концепцията на изложбата, а именно: творчеството
  и активната социална позиция на артистите, като способ за изграждане на
  съвременна Европа.

  Изложбата представя на зрителите произведения, посветени на темата „Ритуална рЕволюция“. Артуро Дезимоне, Фреди Дарк, Пауел Сутрадар, Клои Саси, Паула Бели творят в областта на живописта, визуалното изкуство, фотографията и пърформанса. В техните оригинални художествени прояви залягат социални и политически теми. Българското присъствие в изложбата е в лицето на скулптора Иван Ушев, който ще покаже движещи се скулптури и инсталации, също и Ваяна Ташева – музикант, реализира творческите си търсения чрез музикалния проект „Коприва“. В изложбата се включват и ритуалните артисти Пламен Петров и L.Y.R.A.

  В рамките на изложбата творчеството е осмислено като умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават напълно нови, оригинални материални и духовни ценности. Творческата революция олицетворява стремежа тези ценности да бъдат поетапно въплътени в реалния живот. Чрез различни изразни средства – живопис, инсталация, рисунка, кинетична скулптура, видео арт, танц и пърформанс – художниците изследват социални и чисто човешки потребности, в чиято същност се таи потенциал за отприщване на по-генерални трансформации в мисловността и поведенческите навици на обществото и индивида. При някои от тях революцията е съизмерена със способността ни да постигаме малки промени в ежедневието си, които обаче са израз на огромна воля – признак за устрема ни да се превърнем в същински сътворители на живота си. За други революцията е метафора за духовен катарзис, превърнал се в почва за разцвет на общочовешки ценности, докато трети черпят от нея енергия за разнищване на абсурдни, но повсеместни социални клишета и стереотипи. Революцията е потребност. Тя има своя историческа динамика, изтъкана от общовалидни принципи – повторения на едни и същи фундаментални положения, облечени в различна плът. Необходимост от подобен разрив с установеното статукво – било то в личните ни разбирания и очаквания спрямо света или в по-широк социален план – възниква при достигане на някаква критична точка. Недоволство, душевна празнота, усещане за несправедливост, житейска измамност. Романтична революция не съществува – истината винаги е съпроводена от тежестта на реалните потребности. Независимо дали е разчетена като израз на вътрешния ни свят или като социален феномен, жаден да преобърне хода на историята и да промени коренно модела на управление, революцията е пространство на отвъднормен творчески заряд – едновременно мощен, но крехък, експанзивен и уязвим. Тя може да е унищoжителна, претопена в хаос и истерия, но също така добронамерена и здравословна за цялото общество. В креативното изучаване на нейната природа се крият благодатни истини и онзи, който пожелае да се разходи из нейния интериор, може да го направи именно чрез представените в изложбата произведения.

  Куратори на Арт резиденция „Старото училище” са Радослав Механджийски и Теодора Константинова, създатели на ARTandCulture.today.

  Проектът „Организиране и провеждане на изложба „Ритуална рЕволюция“ в градовете София и Павликени“ е финансиран от Министерство на културата по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз.

  За повече информация, моля търсете Димитър Палов на тел. 0886-719-054.