Начало Новини Общество Откриха паметник на „Щастливеца“ 119 години след неговата смърт

Откриха паметник на „Щастливеца“ 119 години след неговата смърт

1344

Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара. Това е всичко хубаво, ама тютюн все пак няма, да го вземе дяволът! Глупава страст!

Алеко Константинов, из „Страст“

Българино, пожелай ми живот и здраве, за да имам възможност да вдигна завесата, която разделя градския живот от омайните прелести на нашата дивна природа, и ти ще се влюбиш в тази природа, както никой юноша никоя не е любил. Ти си работил шест дни и си обезпечил насущния хляб за седмицата. На седмия ден не се отбивй в кафенето, нито в кръчмата. Не ти ли омръзна еднообразието: димът на цигарите, туй глупаво тракане на заровете и билярдните шарове, вулгарните завзеклици, прозевките и туй вечно чувство на някаква неудовлетвореност, и тази вледенена инертност, и тази плесенясала апатия-не ти ли омръзнаха? Послушай ме: посвети един от летните и празнични дни на природата и ако тръгнеш с мене, уверявам те, ни един хубав празничен ден няма да останеш в града.

Алеко Константинов, из „Какво? Швейцария ли?“

Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре – музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй „практичен“ и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена…

Алеко Константинов, из „Бай Ганю“

Паметникът на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ в София беше официално открит на 11 май тази година. На същата дата, но през 1897 г., авторът на „Бай Ганьо“ е убит при атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев.

Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов и на архитекта Пламен Цанев.
„Щастливецът“ е представен в цял ръст, небрежно облегнат на уличен стълб, с вперен поглед към Витоша и Черни връх. Статуята има куфар до краката.
Към композицията са включени и емблематични табели с посоките към градовете Будапеща, Прага, Виена и Чикаго.

Скулптурата е изцяло от бронз и е с височина от около 3 метра.