Начало Новини Политика Павликени е най-активен в областта по европроектите

Павликени е най-активен в областта по европроектите

1165
Павликени

198 събития е организирал Областният информационен център във Велико Търново от създаването си преди три години досега, отчете на нарочна пресконференция шефът на дирекция „Общинско развитие“ в кметството Мариела Цонева. Тя е ръководител на проекта, по който през 2012 г. с финансиране от ОП „Техническа помощ“ беше създаден центърът в областния град като част от националната система на всичките 27 областни информационни центъра. На днешното заседание на Общинския съвет се очакват местните парламентаристи да одобрят работата на ОИЦ в старата столица да бъде удължена с кандидатстване по нов проект за безвъзмездна финансова помощ от 315,000 лв. по новата ОП „Добро управление“.

От центъра отчетоха още, че са приели и консултирали 1,609 души, като през новия програмен период консултации ще се дават не само за оперативните програми, но и за инвестиционните фондове на ЕС за земеделието и рибарството. През следващата година Областният информационен център ще продължи срещите си със студенти по специалностите предприемачество, финанси и маркетинг, както и с представители на бизнеса, бюрата по труда и кариерните центрове.

Управителят на центъра Светла Стефанова отчете, че привлеченият ресурс на човек в областта от европейските програми за последните седем години е 1,300 лв. Тези пари са по 325 договора за финансиране на европроекти на общинските администрации, предприемачеството, висшите учебни заведения и неправителствения сектор. Одобрените договори в цялата област са за над 362 млн. лв. Най-активната община в усвояването на европроектите е Павликени, а Лясковец е първенец при социалните проекти. Във Велико Търново и Горна Оряховица преобладават проектите по ОП „Конкурентоспособност“, която е предназначена предимно за бизнеса, а в малките общини на областта интересът е основно към Програмата за развитие на селските райони, както и към ОП „Развитие на човешките ресурси“.