Начало Новини Местни Павликени съди държавата за 2.7 млн. лв.

Павликени съди държавата за 2.7 млн. лв.

1312

Общината в Павликени депозира жалба в Административния съд срещу решение на ГД „Оперативна програма „Околна среда“ заради над 2.7 млн. лв. непризнати разходи по строежа на пречиствателната станция. За това кметството научило от писмо заедно с покана за доброволно изпълнение за 1.1 млн. лв. по сметката на оперативната програма. В противен случай местната администрация е заплашена от блокиране на сметки.

Отказът държавата да плати направени разходи е за градежа на пречиствателната станция за 31 млн. лв., която бе открита край града преди няколко месеца.

Договорите за европроекти са за безвъзмездна финансова помощ и с малки участия на общините. В конкретния казус обаче, държавата отказва да признае 326,000 лв. на изпълнителя „Акваинс“ ЕООД, 616,797 лв. с другия изпълнител ДДЗ „ИСА ИНВЕСТ ПАВЛИКЕНИ“ и още 1.7 млн. лв. без ДДС за извършени строителни работи от същия изпълнител за канализацията и почистването на река Павликенска. За всичко има договори, проверки и са спазени всички процедури, твърди общината в жалбата си.

Според дирекцията, в документите нямало дефиниране на „лицето инженер“, но договорът бил за инженеринг. Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов счита като неправилни и незаконосъобразни мотивите за непризнаване на разходите и на другия изпълнител на поръчката.

Към жалбата са приложени и куп документи като доказателства, включително и докладът от извършена окончателна проверка на място от ръководството на Оперативна програма „Околна среда”.

В момента във Великотърновския административен съд има 9 подобни жалби срещу откази за признаване на средства по европроекти и най-вече по реализираните водни цикли. Сумите, които се искат да бъдат върнати от общините, варират между 100,000 лв. и 3 млн. лв. От Търновска област е отказано финансиране само на Павликени. В момента обаче всички подобни дела в страната са спрени, защото се чака тълкувателно решение на Върховния административен съд по скандала. Едва след това на делата може да бъде даден ход в зависимост от тълкуването от висшите магистрати на конфликта между държавата и общините, спечелили безвъзмездно финансиране от ЕС.