Начало Новини България Последният славен сливенски войвода Георги Търпанов

Последният славен сливенски войвода Георги Търпанов

960

На 2 юни 1951 г. в Сливенския балкан се състои легендарният бой на 106 горяни начело с последния славен сливенски войвода Георги Търпанов, наречен от народа Бенковски ,срещу 14-хилядна армия от милиционери и войници. Търпанов е легендарен горянски командир, патриот и антикомунист, борец за освобождението на България от комунистическо робство, въстанал с оръжие против комунистически режим и съветската окупация, ръководител на Втора Сливенска горянска чета – една от най-големите в историята на антикомунистическата въоръжена съпротива в България.

Георги Маринов Стоянов е роден през 1915 г. в с. Михайлово (днес Желю войвода), Сливенско. Живял в село Тополчане. Той е виден горянски командир, контролирал през 1950-1951 г. Сливенския балкан и селата там.

Да въстанеш по това време с оръжие в ръка срещу въоръжената до зъби комунистическа власт за защита на своето име, чест, достойнство, имот, собственост – права, брутално погазени от комунистите след 09.09.1944 г. е истински подвиг! Да водиш успешни боеве с малобройни сили означава, че си безгранично смел.

Командирските умения на този истински Сливенски войвода са безспорни, а успехите на четата му – големи и получават широк отзвук дори в чужбина. В края на май 1951 г. радио „Горянин“ съобщава, че в Сливенския Балкан се сформира въстаническа армия и хора от цялата страна тръгват натам.

Комунистическата власт е уплашена. 14-хилядна армия от милиционери и войници обгражда Сливенския Балкан, за да попречи на въстаниците да се присъединят към четата на Георги Търпанов. В ядрото на силите на МВР била елитната дивизия на Вътрешни войски, наброяваща 7,000 човека. В нея имало дори танков батальон и дори дивизион „Катюши“. В битката, преминала под прякото наблюдение на другаря Вълко Червенков, участват и авиодивизион, артилерийски полк и мотострелкови полк. Операцията командва вътрешният министър другарят Георги Цанков.

Голямата блокада на Сливенския Балкан е предприета на 01 и 02.06.1951 г. Масираният артилерийски обстрел, съчетан с въздушни удари, не постигнал целта си срещу отряда от 106 горяни начело с Георги Търпанов.
Някои от горяните са избити, а другите заловени, осъдени на смърт и разстреляни. Общо убитите горяни при блокадата са 40 души. Стотици са арестувани, а някои са разстреляни на място без съд и присъда. През следващите дни били унищожени в сражения или разстреляни на място според различни данни между 200 и 250 души. Горяните успяват да изнесат всички свои ранени.

Командирът Георги Търпанов получава 12 огнестрелни рани, но въпреки това успява да изведе хората си на безопасно място. Спасява половината от личния си състав!

Няколко седмици по-късно четата на Георги Търпанов е преустроена и готова да се впусне в нова битка. Едва в края на 1951 г. Георги Търпанов е заловен, осъден на смърт и екзекутиран на 02.12.1951 г. Остава да блести името му и подвига за България.
Дълги години името му е забравено, а целият му род е репресиран.

На 21.12. 2016 г. президентът Росен Плевнелиев удостоява посмъртно Георги Търпанов с орден “За гражданска заслуга“ I степен за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния комунистически режим.

Слава на героите! Смърт на комунизма!