Начало Новини Политика Граждани потърсиха депутата Мариана Бояджиева за помощ

Граждани потърсиха депутата Мариана Бояджиева за помощ

1448
Депутът Мариана Бояджиева.
Депутът Мариана Бояджиева.

Граждани настояха пред народния представител Мариана Бояджиева да се намери начин за удължаване на срока за възстановяване на собствеността върху земеделските земи. Депутатът от „БСП лява България“ посрещна мнозина жители на община Павликени, където имаше приемен ден.

Проблеми от всички сфери на живота отправиха посетителите на приемната. Те поставяха въпроси за разбитите републикански пътища и отговорността на държавата да осигури средства за тях. Посочиха отсечките между селата Патреш и Горна Липница, както и недостроения път между двата общински центъра. Гражданите се вълнуваха и дали и до тях ще достигнат от обещаните от правителството средства за саниране на панелните блокове и изказаха съмнение, че ще бъдат ощетени. Състоянието на БДЖ, както и орязаните социални придобивки вълнуваха гражданите, които изказаха възмущение от провежданата политика.

Дама от Павликени, която седем години търси решение на проблема си с възстановяване на собствеността върху земята си, се обърна с последна надежда към Мариана Бояджиева.

Възстановяването на земите започна в България преди повече от 20 години и засягаше почти всеки българин. Мнозина не успяха да подадат нужните заявления в първоначалния определен срок, затова е гласувана промяна в закона и е удължен периодът, припомни възрастната жена. До средата на м.май 2007г. е бил последният срок, в който българите е можело да подадат иск до съответния районен съд срещу общинската земеделска служба и така да установят правото си на собственост върху земеделските земи. Посетителката на приемната е пропуснала този срок, както и още много други граждани в цялата страна. Междувременно е събрала всички нужни документи като някои от тях е издирила в Централния държавен архив. Според закона, тя няма основание да претендира за възстановяване на собствеността върху имотите, тъй като е изтекъл крайният срок.

Единственият начин казусът да бъде разрешен, е да се направи законова промяна, т.е. Народното събрание да направи поредна промяна в Закона за собствеността и ползуването на земеделски земи. Да се удължи отново срокът за лицата, които са го пропуснали през 2007г., настоява жителката на Павликени.

Мариана Бояджиева пое ангажимент да потърси подкрепа сред народните представители за преодоляване на този проблем, който ощетява много български граждани.