Начало Новини Общество Почетни граждани на Павликени: Христо Минчев – Пилето

Почетни граждани на Павликени: Христо Минчев – Пилето

2247
Христо Минчев - Пилето (дясно)
Христо Минчев - Пилето (дясно)

Христо Минчев Николов – Пилето е български вариететен артист и имитатор, придобил международна популярност.

Роден е в село Росица, близо до град Павликени. Като малък слушал птичите песни — „разговорите“ между животните и едва седем годишен се научава да им подражава. Земляците му първи насърчават и популяризират самобитното му дарование на изкусен имитатор. На 20 години е вече световноизвестен имитатор под псевдонима Пилето, възпроизвеждащ 120 вокала (гласове и звуци).

Артистът-имитатор възпроизвежда гласовете и песните на пойните птици, гласовете на животните — домашни и диви, в т.ч. от саваните на Африка, прериите на Америка, планините на Азия и Европа. Възпроизвежда звуците и свиренето на народните инструменти, имитира оркестри и певци, сигнали на радиостанции, сигнали на моторни превозни средства и моторни звуци. Пилето притежава и подражава на повече от 120 гласа. Програмата му без прекъсване може да продължи повече от два часа. В съдържанието на която са — „Овчарската идилия“, включваща множество животински звуци на котки, кучета, домашен добитък и разбира се Славея и други птици под съпровода на народна музика създаваща усещане за идилична обстановка, преработен от него „Танц със саби“ на Арам Хачатурян в „Пилешки валс“ и много други.

Пилето в родният си край село Росица
Пилето в родният си край село Росица

Изкуството му е познато в повече от 40 страни, изнесъл над 1000 концерта. Гастролирал във всички Европейски, Арабски, Азиатски, Африкански и Северно-Американски страни. Голяма част от концертите си изнася заедно с други родни артисти, фокусници, естрадни и народни певци и тнт. Сред които са Борис Машалов, Костадин Гугов, Емил Димитров, Надка Караджова, Ирина Чмихова, Богдана Карадочева, Магда Пушкарова, Гюрга Пинджурова, сестри Кушлеви, Йорданка Христова, Мистер Сенко, Леа Иванова и Лили Иванова. Пилето помага на Лили Иванова в началото на нейната кариера, когато все още тя не се е устроила в София, като и намира квартира. Акордеонистите поддържащи съпровода в програмата на имитатора са Стефан Демирев и Никола Николов.

Обявен е за почетен гражданин на Москва, Киев, Ташкент и Павликени. Носител на орден „Кирил и Методий“ I, II и III степен. Удостоен е със званието „Заслужил артист“ от 1967 година, награден със „Златна лира“ през 1980 година и Почетна грамота „Златен век България“ от 2006 година. Лауреат на международни конкурси. Удостоен е с почетният знак на Африка от Министъра на културата в Адис Абеба, Етиопия.

Почива на 11 февруари 2012 година в София.