Начало Новини Скръбни вести Почина основателят на Зоокът Павликени

Почина основателят на Зоокът Павликени

1631
Димитър Янков
Димитър Янков

На 87-годишна възраст почина основателят на Зоокът Павликени и почетният гражданин на град Павликени Димитър Янков.

Напусна ни един от дойените на град Павликени и радетел за просперитета и прославата на античния и вечен град, се казва в съболезнователния адрес от общината. Неговата всеотдайност и постоянните грижи над 40 години, допринесоха за основаването и развитието на Зоокът Павликени като една от водещите туристически атракции в област Велико Търново.

Димитър Янков е роден на 21 август 1928 г. в Павликени. Председател и секретар на ловната дружинка в Павликени. Директор на фазанарията. Строил е стадиона, басейните, тротоарите в града, ловната хижа.

Любовта му към животните и качествата му на добър ловец, са в основата през далечната 1967 година да се положи началото за изграждане на Павликенския зоопарк. Идеята за това начинание на Димитър Янков и Тодор Димитров началник на „Паркове и градини” е подкрепена от директорите на няколко предприятия в града- „Вагрянка”, „Заря”, Опитна станция и ДСП „Родопа”. Официалното обявяване на павликенския зоопарк става на 21 септември 1967г. През целия си съзнателен живот Димитър Янков усилено и целенасочено работи и полага грижи за тази уникална атракция. По случай навършването на 40 години от създаването на Зоопарка в Павликени е издадена книгата “Павликенска приказка за хора, птици и животни” с автори Димитър Янков и Елка Спасова.

Община Павликени и обществеността на град Павликени винаги са се гордели със своя съгражданин и по всеки повод и всякакъв начин са му засвидетелствали искрената си обич и преклонение. Присъждането  на званието „Почетен гражданин на град Павликени” и удостояване с почетния знак през 2012 г. е признателността на павликенци за един от създателите на единствения в региона зоопарк.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов изпрати съболезнователен адрес на семейството и цветя за поклонението пред тленните останки на големия павликенец Димитър Янков.

Поклон пред светлата му памет!