Начало Новини Бизнес С дървесина от Павликени правят яхти и виоли

С дървесина от Павликени правят яхти и виоли

1612

Специална дървесина добита от плантации с редки растителни видове в павликенското село Сломер отива за изработката на яхти и музикални инструменти. Суровината се отглежда при специални условия и технология на площ от 440 декара. Инвеститор е немска фирма, а върху някогашните пустеещи земи са засадени бяла акация, черница, череша и черен орех. Там виреят редките и изключително скъпи дървесни видове- хималайски и атласки кедър и скоруша.

За да се постигне качество на материала, всяко дърво се наблюдава стриктно, има уникален номер и му се оформя паспорт.Електронни датчици пък следят всички показатели и ги отчитат в реално време.Подбраните дървесни видове растат изключително бързо и имат сходни качества с тропическата тикова дървесина, смятана за най-скъпата в света. Дърветата се режат по няколко пъти, за да не се образуват чепове и да се постигне качество.

Ефект от засаждането на фиданките има и върху пчелините, заради новите акации. Пчеларите вече местят кошерите си. Инвеститорът е оправил и всички полски пътища, а след третата година ще позволи на пастирите да карат стада на паша в насажденията.

“Интересът да се пасат животни в плантациите е взаимен. Наторява се и се третира тревата, а за животните се осигурява качествена паша”, споделят от общинската управа на Павликени.