Начало За Забава Празникът на яйцето събра над 4,000 души в Павликени

Празникът на яйцето събра над 4,000 души в Павликени

1823

За трета поредна година Павликени събра хиляди гости на местния Празник на яйцето.

Фестивалът се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град, като организатори на събитието са Община Павликени и местна фирма за производство на яйца.

От рано сутринта в центъра на Павликени закипя трескава подготовка за събитието.

Начало на фестивала даде кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов в 14:00 ч., който приветства множеството на площада.

„За изминалите две години той като че ли стана по-масов празник, дори и от празника на града. И това е така, защото той носи много радост, много смях, много веселие. Празникът на яйцето кара всички нас да отпуснем душите си, да забравим трудностите и проблемите и да се веселим заедно“ каза инж. Манолов.

Той благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За организацията на Празника помогнаха Народно читалище „Братство – 1884“, училищата и детските градини в града, Общинският пазар, общинското предприятие „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството.

„С днешния празник почитаме яйцето. Символът на новия живот, обновяването, но и запазването на гените и продължаването на традициите.

Яйцето е много повече от хранителен продукт, защото то създава живот.

Пожелавам на всички да прекарате един хубав ден и да го помните с добро!“, каза още градоначалникът и обяви празника за открит.

Сред официалните гости бяха народните представители Иван Иванов и Мариана Бояджиева, областният управител профил. Пенчо Пенчев, кметовете на Троян – Донка Михайлова, на Златарица – Пенчо Чанев, на Лясковец – Ивелина Гецова, на Сухиндол – инж. Пламен Чернев, бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, председателите на Общинските съвети на Стражица – Илиян Маринов, на Лясковец – Даниела Арабаджиева, на Свищов – Кристиян Кирилов, заместник-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева, олимпийския шампион по стрелба Весела Лечева, почетният гражданин на Павликени Христо Белоев и др.

Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов определи празника като уникален за България и Европа. “В Павликени сте намерили отговор на фундаменталния въпрос – яйцето или кокошката. За мен отговорът е кокошката, защото много обичам пилешка супа. Със сигурност вашият отговор за яйцето е по-верен, защото от яйцето като зародиш тръгват всички начала, защото е
съзидателната същност на живота”, заяви Иванов.

В специална шатра местната готвачка Елена Божанова отново забъркваше стотици омлети за гостите на събитието.

Над 3,000 яйца, дарение от спонсора, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди по време на празника. Под мотото „Едно яйце – много възможности“ се провежда всяка година фестивалът, който няма аналог в България.

Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от село Паскалевец, които посрещнаха гостите със специална ракия – Самодивска биле. Тя очарова всички със специалния си състав от билки и кехлибарен цвят. Ракията се прави само в селото с билки, набрани на Еньовден, с мед, слънце и луна, а рецептата се предава от поколение на поколение, разказа една от жените с къта на официалните гости.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия следобед.

Много аплодисменти отново имаше за игрите между официалните лица. От първата година на фестивала те са сред основните атракции и очаквани от всички граждани.

В първата игра участниците трябваше да отделят белтъците от жълтъците на най-много яйца.

Победител стана председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, който надмина зам.-председателя на НС Иван Иванов, кмета на Златарица Пенчо Чанев, председателя на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов и ексградоначалника на Ловеч Минчо Казанджиев.

Йорданка Кушева, зам.-кмет на Община Горна Оряховица обели най-много яйца и триумфира във втората игра – повече от олимпийския шампион по стрелба Весела Лечева, кмета на Троян Донка Михайлова и заместник-кмета на Павликени инж. Анастасия Вачева.

Най-много нарязани и красиво аранжирани яйца постигна общинската администрация на Павликени и заслужи колективното първо място.

Тримата първенци в общинските игри получиха като награди статуетки от планински кристал с гравирани в него триизмерни яйца. Домакинът им подари и по една тениска с логото на празника.

Кулинарният конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Най-добро предястие с яйце, най-доброто основно ястие и най-добрият десерт бяха наградени.

Спортни игри забавляваха гостите по време на празника. Най-много мераклии имаше за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. Не липсваха ентусиасти и за другите дисциплини, сред които спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупеха в челата си яйца, едно от които сурово. За най-добрите също имаше награди.

На основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци. Вечерта на сцената забиха местните рокбанди Headbangers и Noise. Кулминацията на вечерта беше гостуването на хип-хоо групата Ice Cream.

През целия ден актьорът Христо Гърбов, който водеше програмата, забавляваше с шегите си павликенци.