Начало Новини Философия Приземяване отвисоко

Приземяване отвисоко

1299

Равносметката за живота на Стив Джобс. Той  не просто остави следа след себе си, той промени реалността на милиони хора. И ги вдъхнови да променят света. Стив Джобс почина на 56-годишна възраст през 2011 година след дългогодишна битка с рядка форма на рак на панкреаса.

Да, аз стигнах до върха на успеха в бизнеса. В очите на другите бях символ за успех и подражание. Въпреки това с изключение на работата, имах малко поводи за радост. Накрая – богатството ми е цифри, които не топлят.

Сега, когато лежа на болничното легло, ясно си давам сметка, че всички успехи,
с които някога бях толкова горд, са незначителни с наближаването на неизбежната ми смърт.

Когато остана сам в тъмното и гледам студената светлина на медицинските уреди около мен, усещам леденото дихание на Смъртта.
Да, тя ме чака и се усмихва…

Едва сега разбирам, че когато натрупаш пари, с които можеш да подсигуриш живота си, трябва да има и нещо друго, което да дава смисъл. Истории за любов, мечти от детството, изкуство…

Бог ни е направил така, да усещаме любовта, да я усещаме в сърцето си и да я споделяме с хората около нас.

Тя (любовта) е пътеводната светлина и ни дава истинската сила. Мога да взема
със себе си само спомените, които са наситени с любов. Не славата и парите.

Любовта може да пътува със скоростта на светлината и да ви даде криле.
Поставяйте си цели, които може да постигнете и ги следвайте с цялото си сърце. То ще ви отведе там, където искате да бъдете. Всичко е в сърцето.

Знаете ли кое е най-скъпото легло? Болничното…

Ако имате пари, може да наемете някой да кара колата ви, но не можете да наемете някой, който да „вземе“ заболяването, което ви убива.

Ако изгубите нещо, може и да го намерите, но едно нещо, което няма да намерите,
ако го изгубите – това е живота.

На какъвто и етап от живота си да се намирате сега, помнете, че един ден ще
се изправите пред момента, в който завесата пада пред вас…

Моля ви, оценявайте любовта, която имате сега – отнасяйте се с всички добре и
с уважение. Това остава.“

„Първа и втора класа в самолета кацат по едно и също време.“

Може да сте сигурни, че:

1. Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете нечий чужд живот. Не попадайте в капана на учения, които са резултат от мисленето на други хора. Не позволявайте на шума от мнението на другите да заглуши вашия вътрешен глас. И най-вече, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко друго е второстепенно.

2. Аз съм единственият човек, който знае какво е да изгубиш четвърт милиард долара за една година. И това много добре формира характера.

3. Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.

4. С работата си аз спечелих над милион долара, когато бях на 23 и над 100 милиона, когато бях на 25. Но това не беше важно, защото аз никога не го правих за пари.

5. Пикасо е казал: „Добрите художници копират, великите – крадат.“ Ние никога не сме се срамували да откраднем гениална идея.

6. Няма успешни хора, които никога в живота си не са се препъвали и не са правили грешки. Има само успешни хора, които са допускали грешки, след което са променили плановете си на база на миналите неуспехи.

7. Не искам да съм най-богатият човек в гробището.

8. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това е важно за мен.

9. Ние ядем храна, произведена от други хора. Носим дрехи, които са ушили други хора. Говорим на езици, които са измислени от други хора. Дори математиката, която използваме, е развита от други хора. Това е чудесен повод да създадем нещо такова, което да стане полезно за човечеството.

10. Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не искат да умрат, за да се осъществи това.

11. Когато бях на 17 г., прочетох един цитат, който казваше: „Ако всеки ден живееш така, сякаш ти е последен, някой ден ще се окажеш прав.“ Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: „Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?“ Когато отговорът беше „не“ няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.

12. Помнете, че ще умрете. Това е страхотен инструмент, с помощта на който аз успях да взема всички съдбоносни решения в живота си. Мисълта за скорошната смърт е най-добрият начин да се лишиш от всички илюзии за това, което имаш и това, което можеш да изгубиш.

13. Убеден съм, че половината от това, което различава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството.

14. Работата ти ще запълни голяма част от живота ти и единственият начин да си напълно доволен е да правиш това, което вярваш, че е добра работа.

15. Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това.

16. Имаше години, когато нямах своя стая, спях на пода у приятели и връщах бутилки, за да си купя вегетариански бургер. Всяка неделя изминавах пеша по 10 километра, за да мога поне веднъж в седмицата да похапна нормално на благотворителен обяд в кришнарския храм. И знаете ли какво? Беше прекрасно време!